Valdeltagandet kan slå rekord i Kungsbacka

Antalet personer som röstar är garanterat fler än förra valet. Elva procent fler har förtidsröstat bland annat. Och vid en av vallkokalerna försökte sig några på en kupp.

Var du en av dem som stod i lång kö under valdagen? Du var inte ensam. Faktum är att det har varit långa köer på flera håll runt om i Kungsbacka och i landet.

Då har ändå förtidsröstningen slagit alla rekord. Drygt 24 000 Kungsbackabor av 62 000 röstberättigade har valt att gå till valurnan i förtid.

– Det är elva procent fler än vid förra valet. Vi kommer garanterat öka valdeltagandet jämfört med vid valet 2014. Om det slår alla rekord eller inte kan jag inte säga, det vore förmätet av mig, säger Alf Olofsson (S), valnämndens ordförande.

På Kungsmässan har ökningen varit mycket stor. Där har 21 procent fler röstat detta valet jämfört med för fyra år sedan.

Vid en av vallokalerna har någon eller några försökt stjäla samtliga valsedlar som fanns. Men tilltaget lyckades inte. Alf Olofsson har bara knapphändiga uppgifter.

– Jag vet inte vem eller vilka som gjort detta och jag vet inte heller om det har drabbat ett specifikt parti. Än så länge har jag bara fått en första rapport, säger Alf Olofsson.

Han är med och arrangerar röstningen i stadshuset. Vallokalerna håller öppet till klockan 20. Är man inne i lokalen innan dess får man rösta.

– Förtidsrösterna läggs i först efter klockan 20 eftersom man har rätt att ångerrösta. Vi kanske inte kommer iväg före klockan tre i natt, säger Alf Olofsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se