Utredning om Löfvings död läggs ned

Åklagare lägger ned utredningen om arbetsmiljöbrott efter Mats Löfvings död, där förra rikspolischef Anders Thornberg varit misstänkt.

ANNONS
|

I maj bekräftade rikspolischefen Anders Thornberg att han misstänks för vållande till annans död efter polischef Mats Löfvings död förra året.

Anders Thornberg har nekat till brott.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades den 22 februari 2023 död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket, som efter utredning konstaterade att det kunde finnas ett orsakssamband mellan arbetsmiljöbrister och polischefens död.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022 avslöjar Expressen att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf haft en relation och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter ger dåvarande rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av ärendet.

Den 1 februari 2023 delges Löfving misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

Den 22 februari presenterar Runar Viksten sina slutsatser vid en presskonferens. Han anser att Löfving var jävig i flera beslut kring Staaf, och att rikspolischefen bör överväga att skilja Löfving från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

ANNONS