Uteserveringar blir kvar hela vintern

Kungsbacka kommun släpper avgifterna på krögarnas uteserveringar och låter dem vara kvar ända till i april.

– Vi gör detta för att stötta både våra näringsidkare och invånare i en tuff tid, säger tekniska nämndens ordförande, Monica Neptun (L).

Beslutet att låta verksamheterna rulla på över vinterhalvåret gäller både uteserveringar, torghandlare och så kallade food trucks, rullande serveringskök. Och initiativet tas för att stötta krögare och andra innerstadsaktörer under hårda pandemitider.

– Vi gör detta för att stötta både våra näringsidkare och invånare i en tuff tid. Att låta uteserveringarna stå kvar ökar möjligheterna att nyttja innerstadens utbud och ändå hålla avstånd. Att vi inte tar betalt för årets uteserveringar ser vi som en investering i en levande stadskärna för att vi även i framtiden ska ha ett rikt utbud av restauranger och serveringar, säger Monica Neptun.

Konkret innebär det inga avgifter kommer att tas ut för ”upplåtelse av allmän plats” fram till 1 april nästa år. Den avgiften brukar tas ut av alla som på något sätt använder kommunens trottoarer eller allmänna torgytor för till exempel torghandel, en uteservering eller för att parkera sin food truck.

– Vi är väl medvetna om att det är tufft för många verksamheter i centrum. Därför bestämde vi oss för att inte skicka ut fakturor för avgifterna i våras, säger Karl Lundgren, chef på tekniska förvaltningen.

Normalt slutar säsongen för uteserveringar den sista oktober. De krögare som nu vill ha kvar sin uteservering får ansöka om att förlänga tiden, men de måste själva stå för att söka förnyat polistillstånd, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Krog och serveringsbranschen har varit hårt drabbad under coronapandemin. Under sommaren har många litat till sina uteserveringar, där gäster kunnat dricka och äta och samtidigt följa rekommendationerna om att hålla avstånd.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se