Astrid Tengelin och Lars Clemensson är Kungsbacka kommuns insatsstyrka för att värva nya lärare till för- och grundskolorna. När 40-talisterna går i pension är det huggsexa om de nyutexaminerade. Foto: Mats H Ljungqvist

Uppdraget: Locka nya lärare till Kungsbacka

När 40-talisterna pensioneras är det huggsexa om nyutbildade lärare. Astrid Tengelin och Lars Clemensson har uppdraget att locka dem till Kungsbacka.

– Och helst ska de ju stanna här också, säger de.

De stora pensionsavgångarna har oroat det offentliga Sverige i snart ett decennium. Den jättelika efterkrigsgenerationen, 40-talisterna, börjar logga ut från arbetslivet. Det gäller inte minst inom skolan. Och jakten på nya lärare är stenhård.

Läs också: Fler obehöriga lärare i skolorna

Kungsbacka kommuns skolförvaltning har satt av en särskild insatsstyrka, en samling tjänstemän som fått uppdraget att hitta nya vägar att locka hit nyutexaminerade lärare.

– Vi försöker fånga upp dem som går sista året på lärarutbildningen, och som gör sin praktik här. Vi erbjuder dem en trainee-utbildning och en tioprocentig anställning. I gengäld får studenterna lova att jobba minst två år i Kungsbacka när de är klara. Vi kan inte tvinga dem, men de har en moralisk förpliktelse, förklarar Lars Clemensson.

Elva nya på gång

I dagsläget är elva studenter inne i programmet. De får läsa en skräddarsydd utbildning i bland annat ledarskap och konflikthantering parallellt med de övriga studierna på lärarprogrammet.

Men behovet är större än så. Nästa år räknar Kungsbacka kommun med att behöva ett 30-tal nya lärare, från förskolepedagoger och upp till gymnasienivå.

Uppsidan med satsningen är att skolan och de nya lärarna får ”känna på varann” redan tidigt, och förhoppningen är att de ska trivas. Kungsbackas skolor har ett bra rykte i studentkretsar.

– Det vi får höra är att skolorna fungerar, att vi har goda förutsättningar och att det finns gott stöd i alla kringresurser som finns i skolan, säger Lars Clemensson.

Och pengar, annars den vanligaste metoden för att locka personal, är inte allenarådande.

– Pengar är viktigt och studenterna vet sitt värde, men det finns mycket annat som är viktigt också, säger Lars Clemensson.

Någon särskild premium-bonus väntar inte i lönekuvertet för de utvalda lärarstudenterna.

– Nej, när de går in i löneförhandlingar så gör de det på samma nivå som alla andra. Fördelen är att vi vet att de är bra när de kommer, säger Astrid Tengelin.

Dragkampen om personal i offentlig sektor är inte ny och i den jakten gäller det att hitta annat än pengar. Mjuka värden används ofta i vården, där till exempel sjukhuset lockat vassa kirurger med ”närheten till hummerfiske och båtliv”.

I skolvärlden finns alltid en risk att någon konkurrerande kranskommun helt enkelt bara lägger 10 000 mer i lönekuvertet och ”slår ihjäl Kungsbacka med plånboken”.

– Det är klart att det kan bli så, men den risken finns ju alltid, säger Astrid Tengelin.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar