Ungdomar misstänks för försök till grov mordbrand

Flera ungdomar misstänks för försök grov mordbrand efter helgen. Enligt polisen ska de ha tänt på i det torra gräset i närheten av Älvsåkersskolan.

Det var vid 21:30-tiden på lördagskvällen som ett vittne noterade ungdomarna som gick mot en skogsdunge i närheten av Älvsåkersskolan.

– Vittnet känner röklukt strax efteråt och går in i skogsdungen och ser flera glödbäddar på marken. Han lyckas kväva dem så det inte sprids och går sedan hem och ringer 112, säger Lotta Collin, gruppchef vid polisen i Kungsbacka. 

Efter det går han tillbaka skogsdungen med vatten och släcker igen för att vara säker på att elden inte spridit sig i det torra gräset.  

– När han gick tillbaka hörde han röster från ungdomarna och kort därefter kunde vi omhänderta fem ungdomar, säger Collin. 

Samtliga av de misstänkta ungdomarna är under 18 år och därför har socialtjänsten kopplats in i ärendet. Händelsen utreds som försök till grov mordbrand eftersom spridningsrisken var så pass stor. Dessutom ligger närmsta byggnad under 100 meter ifrån där det brann. Utredningen är i ett tidigt skede men enligt Lotta Collin går den snabbt framåt.

– Vi har börjat med förhör och de har gjort vissa medgivande vilket placerar dem på brottsplatsen, säger hon.

Samtidigt vill Collin rikta ett stort tack till vittnet som snabbt släckte och såg till att få dit polisen.

– Vittnet gör en fantastisk insats dels med släckningen men också att han snabbt kontaktar polisen. Det kunde ha fått förödande konsekvenser.

Björn Alm