Kungsbackaelever på både högstadiet och gymnasiet ska kunna hämta gratis kondomer hos skolsköterskan.

Unga ska få fria kondomer

Eleverna på både högstadiet och gymnasiet ska kunna gå till skolsköterskan och hämta gratis kondomer. Det har Region Hallands Kungsbackanämnd beslutat och lägger 40 000 kronor till kondominköp.

Från början kommer önskemålet från skolsköterskorna i kommunen, som sett ett behov av att enkelt kunna dela ut preventivmedel gratis till ungdomarna.

Region Hallands Kungsbackanämnd, som arbetar med den lokala folkhälsan, gillade initiativet.

– Skolsköterskorna har menat att det är ett lokalt problem att kondomerna tar slut i Kungsbacka och de har haft en dialog med oss i nämnden. Därför sätter vi nu av sammanlagt 40 000 kronor, så att de kan köpa in kondomer, säger Christian Johansson (M), ordförande i Kungsbackanämnden.

Kondomerna ska finnas hos skolsköterskorna på både högstadiet och gymnasiet och kunna hämtas ut fritt av eleverna.

Förutom att preventivmedlet ska förhindra både oönskade graviditieter och könssjukdomar så är det bra om unga skaffar en relation till kondomen, tycker Christian Johansson.

– För de som går på högstadiet så kanske det mest är en spännande grej, men när det gäller gymnasieungdomarna så är de ju mer sexuellt aktiva. Men jag vill påpeka att vi redan har en fantastisk ungdomsmottagning i Kungsbacka som alltid delar ut gratis kondomer. Att de nu ska finnas på skolorna också är bara ett bra komplement, säger han.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar