Tusentals utsatta för utpressningsmejl

Tusentals västsvenskar utsattes under helgen för utpressning via e-post. I mejlen har mottagarna hotats med att deras surfhistorik från vuxenwebbplatser skulle avslöjas.

Det handlar om tusentals personer i Västsverige som har fått utpressningsbreven i sina mejlkorgar. Hela 908 personer har polisanmält mejlhoten som utreds som försök till utpressning, något som GP var först att rapportera om.

– Vi har stillat mycket oro under helgen. Många tror att det är på riktigt och att de är utsatta på något sätt trots att de inte har varit inne på några sådana sidor. Många tror också att det bara är de själva som är utsatta, säger Daniel Norlander som är chef på polisens kontaktcenter i region Väst till Göteborgs-Posten.

I mejlen skriver avsändaren att de har spelat in personen med webbkamera och har för avsikt att sprida inspelningen till vänner och familj. Det kan dock undvikas om den utsatte för över pengar på runt 5 000 kronor till ett bitcoin-konto. Även att en nedräkning på 48 timmar startar när e-posten öppnas.

Polisen uppmanar allmänheten att inte svara på utpressningsbrevet eller betala något. Dessutom kan oroliga personer höra av sig om de vill fråga något. 

– Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv, säger Norlander.

Björn Alm