Det blev ja till det omstridda förslaget att höja kommunalrådens arvoden.

Tuff debatt om politikerlöner

Kommunfullmäktige sa igår ja till det kritiserade förslaget att höja kommunalrådslönerna. Beslutet, som togs efter en lång debatt, ger toppolitikerna lönehöjningar på mellan 14 och 18 procent nästa år.

Debatten kom att handla om framför allt två saker. Den ena var att man tyckte att arvodesberedningen, som lagt förslaget, dåligt motiverade hur man kommit fram till höjningen. Den andra linjen var mer bekant – kommunalråden i en kommun ska tjäna mer pengar än de högsta tjänstemännen.

Socialdemokraternas Johan Tolinsson ville säga nej. Han menade att beslutet sänder helt fel signaler till väljargrupper som får nöja sig med tvåprocentiga lönepåslag.

Det fick Centerpartiets Maria Andersson att ilskna till.

– Det är en sak att sitta i arvodeskommitténs beredning och sedan vaja som ett rö för vinden när det börjar blåsa, sa hon, en tydlig känga till just Tolinsson, som även är ledamot i arvodeskommittén.

Kristdemokraterna svek också sina allianskamrater under debatten, och menade att de inte kunde stödja en så stor höjning av arvodet.

Moderaterna skickade fram både Anders Ekström, ordförande för för- och grundskolenämnden och Franklin Eck för att motivera höjningen. Och Anders Ekström slog fast att det sänder fel signaler att höga tjänstemän tjänar mer än kommunstyrelsens ordförande. Den som har det högsta ansvaret ska också ha den högsta ersättningen, menade han.

– Så har det sett ut i alla organisationer jag jobbat i, och jag har varit i många, summerade Ekström.

Efter votering klubbades höjningen, med stöd av de samlade rösterna hos Moderaterna, Centern och Liberalerna. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Läs mer: Politiker tjänar mer än i Göteborg

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar