Foto: Mostphotos

Trots torkan sprids TBE

Trots sommartorkan i år är det redan nästan lika många anmälningar om TBE som under rekordåret 2017. Samtidigt sker en större geografisk spridning av TBE-fästingar i landet.

Den vanliga svenska sommaren med både soligt och fuktigt väder är i grunden idealt för fästingar. Men trots sommartorkan i år har antalet anmälningar om TBE-insjuknade ökat även i år.

Från januari till slutet av juli i år har 106 fall anmälts i landet, vilket kan jämföras med de rekordhöga siffrorna från 2017 då 109 fall anmäldes under samma period, rapporterade Sveriges Radio.

– Fästingen gillar inte värme och sommar. Men vi människor exponerar mycket mer hud. Vi är mycket mer ute i år och då är vi också på skuggiga platser och i skogen där det är fuktigt och där finns fästingen, förklarar Peter Nolskog, TBE-ansvarig smittskyddsläkare för Västra Götalandsregionen.

Han ser förklaringen för ett ökat antal TBE-anmälningar i framför allt att så många svenskar passar på att tillbringa mycket tid ute i sommarvärmen. Samtidigt ser han också en ökning av områden där det förekommer TBE i Sverige.

– Det sker en geografisk spridning och det är klimatfaktorer som ligger bakom den. Fästingarnas aktiva tid var mer åtskild förr. Men nu finns det samtidigt en ökad smittning av fästingar i olika stadier av fästingens liv, säger Nolskog.

Enligt honom ökade antalet TBE-fall i Västra Götalandsregionen ovanligt kraftigt förra året – med 25 fall året innan till 60 fall i 2017.

– Vi har 20 fall av TBE i Västra Götaland så här långt, jämfört med 22 vid samma tid förra året. I början av 20-talet var det kanske 10 fall om året i Västra Götaland, fortsätter han. 

Dessutom hade vaccinet mot TBE-sjukdomen tillfälligt tagit slut under månaden juni i år efter så många i regionen valde att vaccinera sig.

– Vaccinförsäljningen har närmat sig femsiffriga tal i Västra Götaland tidigare och nu när vaccinet tog slut sa man att det varit en fördubbling av åtgången. Det var en rusning, säger smittskyddsläkare Nolskog.

Klaus Buchholz

Relaterade artiklar
Fler artiklar