Trots grillförbud ett 40-tal larm

Sedan onsdagseftermiddag gäller det totala grill- och eldningsförbudet av Länsstyrelsen i Västra Götaland och Halland. Men trots förbudet har polisen redan fått mer än ett fyrtiotal samtal om olovlig eldning.

– Det var framförallt under första dygnet när dem flesta samtal kom in. Men nu så har folk börjat att förstå situationen, berättar Peter Adlersson, presstalesperson polisregion Väst.

I Kungsbacka fick polisen till och med rycka ut knappt en halvtimme efter förbudet officiellt infördes. Då var det en grupp ungdomar på besök i Sverige som hade tänt eld på badplatsen vid Tjolöholms slott. Ungdomarna gjorde sig därmed skyldiga till brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Enligt polisen i region Väst kommer alla personer rapporteras som grillar eller eldar trots förbudet, oavsett om det sker på offentlig plats eller hemma i den egna trädgården. Det är straffbart att bryta mot förbudet och kan leda till böter. Men anmälningar har det än så länge bara varit en handfull.

– När det gäller eldningsförbudet så är det cirka 5 anmälningar hittills, säger Adlersson.

Polisen uppmanar allmänheten att agera om man ser någon bryta mot eldningsförbudet genom att tala med personer i fråga eller att ringa till polisen. Enligt polisens presstalesperson här uppmaningen funkat rätt så bra och polisen kommer att fortsätta åka ut på larm när det behövs.

– I Kungsbacka var det till exempel en familj som grillade i sin trädgård och sedan blev upplyst av grannarna om att inte grilla. Där behövde vi inte att rycka ut, berättar han.

Klaus Buchholz