Trots coronapandemin – förra året gav rekordstort överskott

Kungsbacka kommun gör ett rekordöverskott på 415 miljoner plus efter förra året. Det framgår av bokslutet för 2020.

– Detta hjälper oss att hålla nere låneskulden, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

Att Kungsbacka kommun gör ett plusresultat är knappast ovanligt. De senaste tio åren har kommunen gått med totalt 1,3 miljarder i överskott. Nu presenteras bokslutet efter pandemiåret 2020. Att det skulle gå plus var känt – prognosen i höstas pekade mot ett överskott med 277 miljoner. Resultatet blev ännu högre. På sista raden gjorde Kungsbacka kommun ett plusresultat på 415 miljoner efter 2020. Att det samlade överskottet blir så stort förklaras bland annat av rekordstora statsbidrag under pandemin, men också av statliga ersättningar för sjuklöner, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Detta gör att årets resultat på 415 miljoner kronor är en effekt av dessa tillfälliga omständigheter, och i grunden i stort sett motsvarar förra årets resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

Den politiska ledningen påminner också om att överskottet kommer väl till pass – kommunen investerade under förra året rekordmycket. Det handlar om byggen av nya skolor i flera kommundelar och om satsningen på nya p-huset vid Lindens torg.

– Årets resultat hjälper oss att hålla nere låneskulden. Det är inte pengar vi har över, utan de har redan använts för att vi ska kunna finansiera våra stora investeringar, säger Lisa Andersson.

I bokslutet framgår att kommunens sammanlagda investeringar förra året kostade 856 miljoner och att den sammanlagda låneskulden nu uppgår till 1 550 miljoner.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se