Trodde frisören var spion – åtalas för mordförsök

Plötsligt dök 38-åringen upp på frisersalongen. Han gick till angrepp mot en av frisörerna och försökte strypa honom. – Jag var säker på att han var spion och att jag hade rätt att döda honom, säger 38-åringen i polisförhör. Nu åtalas han för försök till mord. Polisen befarade att detta kunde hända.

Det var på annandag jul, vid lunchtid, som 38-åringen kom in på salongen i centrala Kungsbacka. Genom förundersökningen står det klart att mannen mådde mycket dåligt psykiskt. 38-åringen säger till polisen att han försökt få vård, men inte fått det.

Det tredje alternativet var ”aktiv dödshjälp”, att döda någon så att han skulle få hjälp.

38-åringen är stamkund på salongen. Ägaren berättar att han brukar ”tjata” osammanhängande, men har aldrig varit aggressiv. På annandagen gick han plötsligt till attack. Mannen tog stryptag runt ägarens hals, men denne lyckades ta sig loss och kunde larma polis.

När polisen kom till platsen, erkände mannen utan omsvep. Han drog sedan en lång förklaring om att han ville ”ha tillbaka sitt tidigare liv.” 38-åringen ska då ha varit ”chefsförvaltare” åt nazisterna i USA och en rad andra häpnadsväckande berättelser.

Polisen har en lång historia med mannen, som upprepade gånger försökt få hjälp av polisen för att avsluta sitt liv. Varje gång har det skett efter att mannen blivit utsläppt från psykvården på sjukhuset. Polisen konstaterar att han aldrig varit berusad eller påverkad av droger vid sina besök på polishuset. Däremot har han varit uppenbart förvirrad.

I ett PM skriver en polis att hon fruktat att mannens beteende ska eskalera och att hon befarat att han skulle gripas för något liknande det som hände. Polisen upprättade en rapport vid varje besök och det delgavs de sociala myndigheterna.

38-åringen erkänner mordförsök. Han hävdar att han trodde att frisören var spion och att han varnat Försvarsmakten om honom.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se