Arkivfoto

Trendbrottet – båtmotorstölder ökar igen

Efter att båtstölderna blivit färre sedan polisen satsade på båtsamverkan så verkar den trenden nu brutits i norra Halland och Storgöteborg.

– Tjuvarna har ändrat modus, säger Thomas Andersson.

Båtsamverkan startade 2013 för att minska båtmotorstölderna och det arbetet gav också effekt som syntes i statistiken över anmälda brott. Men under våren 2017 verkar det som att den trenden brutits.

– Tjuvarna har ändrat modus. Tidigare var det väldigt få inbrott på vintern och inte alls i den mängden som det är nu. De börjar tidigare nu, säger Thomas Andersson som är regional samordnare vid polisen Väst Båtsamverkan och fortsätter:

– Konceptet med båtsamverkan är gjort för när båtarna ligger i vattnet i hamnen. Börjar de stjäla innan dess så gör inte båtsamverkan samma skillnad.

Om man jämför båtmotorstölderna från första januari till den 11 juni så har stölderna i Halland ökat från 24 till 37, efter att också ha ökat något mellan 2015 och 2016. I Västra Götalands län har stölderna ökat från 147 år 2016 till 250 under samma period i år jämfört med året innan.

– Den största delen av den ökningen är i Storgöteborg men det har även ökat lite i Halland och då främst norra delarna som Kungsbacka. Det kan bero på att det är lite mer anonymt men också så kan det vara en liga som hållit på i och runt Göteborg.

I Kungsbacka grep polisen också tre misstänkta båtmotortjuvar i slutet av maj som Kungsbacka-Posten tidigare berättat.

Läs mer: Hade fem båtmotorer i bilen – tre gripna

I bilen hade tjuvarna fem båtmotorer.

Men om stölderna nu har ökat på vintern så är det fortsatt högsäsong vad det gäller båtmotorstölder strax före och efter sommaren med semestertider.

– Det har varit en sådan period från påsk. Under sommaren brukar det vara mindre när det är mycket folk ute och båtsamverkan är igång. Sedan kommer en ny period efter semestern där det brukar vara lite fler stölder, säger Thomas Andersson.

För att skydda sig mot stölder finns det dock saker man kan göra själv.

– Du kan se till att göra det svårt för dem. Det kan till exempel vara genom att ha ett ordentligt lås. Det stoppar kanske inte stölden, men det gör att det förlänger tiden som tjuven är kvar på platsen och det kan vara det som gör att tjuven väljer att inte slå till.

Kajsa Lind

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar