Tre guld och ett silver för Tölö i DM

Tölö IF

Söndagens DM-finaler för flickor och pojkar avgjordes i helgen på Tuvasvallen i Halmstad. Kungsbackalagen var väl representerade med Tölö i hela fyra av finalerna.

Först ut var Tölö F16 som imponerat tidigare under säsongen med bland annat vinst i Eskilscupen.

Tölö började bra och tog kommandot i matchen men det var Centern som lyckades göra det viktiga första målet. Spelet var jämt med flera bra chanser för Tölö att kvittera, men mitt i pressen kontrar Centern in 2-0 istället. I andra halvlek reducerar Tölö genom Ellinor Jonsson. Efter målet fortsätter Tölö att skapa chanser, men istället för kvittering kontrar Centern in 3-1 i slutet av matchen. Trots förlusten var tränarna nöjda med hur laget genomför matchen.

-Vi hade stolpe ut idag, sett till antalet målchanser så har vi fler än Centern men de är effektivare och sätter sina chanser, där är skillnaden idag sa tränaren Jonas Björnsson efter matchen.

Andra Tölö laget i final för dagen var Tölö F14 som ställdes mot Onsala BK. Onsala började bäst och redan efter 4 minuter tar OBK ledning med 1-0. Målet blir ett uppvaknade för Tölö spelarna som tar över spelet mer och mer och i den 11:e minuten kommer kvitteringen efter ett fint anfall genom Smilla Andersson. Tölö fortsätter att föra spelet och innan pausvila har man gjort ytterligare två mål genom Smilla Andersson och Felicia Jastré-Högberg. I andra halvlek styr Tölö det mesta av spelet och utökar också till 4-1 och Smilla G-A gör sitt tredje mål för dagen.

-Tjejerna var grymt nervösa innan matchen och när Onsala tog ledningen var det uppförsbacke, men spelarna samlar ihop sig och vänder och vinner helt rättvist sa en mycket nöjd tränare Linda Andersson efter matchen.

På eftermiddagen var det dags för Tölö P15 att göra entré och i finalen ställdes man mot Laholm FK. Matchen började i ett högt tempo och spelet var fysiskt och det blev mycket kamp. Tölö var det laget som skapade de farligaste chanserna och efter ca 10 minuter satte Oskar Persson 1-0 till Tölö.

Efter målet kontrollerade Tölö matchen men lyckades inte göra några fler mål innan halvtidspaus. Andra halvlek fortsatte på samma sätt som den första med mycket kamp på mittplan och båda lagen hade svårt att få till något riktigt bra spel. Laholm får en straff men Tölös målvakt Erik Landell gör en kvalificerad räddning både på straffen och straffreturen, Tölö får ny energi och i den 69:e minuten utökar Tölö till 2-0 genom Oskar Persson.

Efter det så gör Laholm ett sista desperat försök att få till en reducering genom att flytta upp flera spelare i anfallet och reducerar till 2–1 i den 74 minuten. De sista 10 minuterna av matchen blir ruggigt spännande men Tölö vinner till slut matchen helt rättvist och välförtjänt.

– Det kändes lugnt när vi gör 2–0, men när de får in 1–2 så blir vi stressade och Laholm får ny energi så det blev riktigt spännande på slutet. Men vi kämpar och krigar för varandra som ett lag, riktigt härligt att se! Vi förlorade DM-finalen för två år sedan och nu fick vi revansch så det känns extra kul sa en nöjd Mikael Sandklef efter matchen.

Sista finalen spelades mellan Tölö F18 och Centern. Centern började i ett rasande tempo och redan efter 3 minuter satte de 1-0. Efter målet fortsätter Centern att trycka på och Tölö har svårt att hänga med i tempot, men Tölö jobbar in sig i matchen men tyvärr så gör Centern istället både 2-0 och 3-0.

I det läget var det en tung uppförsbacke för Tölö, men spelarna fortsatte att jobba på och i den 33:e minuten reducerar Fanny Apelvi till 1-3. Efter målet börjar Tölö skapa chanser men istället för ytterligare reducering ökar Centern på till 4-1.

I andra halvlek kommer dock Tölö ut som ett nytt lag, börjar vinna närkamper och skapar flera målchanser och 11 minuter in på andra halvlek har Tölö hämtat upp underläget till 4-4 genom två mål av Fanny Apelvi och ett mål av Kristina Ring. I det läget är det Tölö som styr matchen och man har även bud på ett ledningsmål. Men Centerns målvakt gör flera kvalificerade räddningar. På slutet av matchen är det mycket kamp på mitten och oavgjort står sig tiden ut.

I förlängningen skapar båda lagen flera målchanser, men ingen lyckas avgöra och straffar väntar. Efter ordinarie fem straffar är det fortfarande oavgjort. Efter ytterligare fem (!) straffar är det fortfarande oavgjort och lagens målvakter är det enda som inte slagit några straffar.

Ronja Andersson i Tölö målet räddar Centerns målvakts straff och får sedan chansen att avgöra matchen. Ronja visar inga som helst nerver och sätter den avgörande straffen säkert i högra hörnet!

– Bragden i Berlin minns man, nu får vi döpa om det till bragden på Tuvavallen. Tjejerna gör en otrolig kämpa insats och lyckas hämta upp underläget i halvlek. Det som gör insatsen ännu starkare är att vi har otur med skador och två spelare får kasta in handduken efter uppvärmningen, men alla kämpar verkligen för varandra, man är grymt stolt, jublade tränaren Torbjörn Olsson.

 – Att vi lyckades få med fyra Tölö lag till finalerna och vinna tre av dem är mycket starkt.

Det visar att all den tid och alla träning som våra spelare och ledare lägger ner i vår verksamhet vecka efter vecka ger resultat och att vi utbildar och utvecklar våra fotbollsspelare och att vi dessutom gör det väldigt bra, säger en nöjd Ronny Norberg – ordförande i Tölö IF.

Anders Martinsson

tränare Tölö dam/dam junior

Anna Jarl

tränare Tölö P02

Relaterade artiklar
Fler artiklar