I ett brev till stadshuset hoppar trädgårdsbyns grannar av allt framtida samarbete kring projektet. Arkivfoto.

Trädgårdsbyns grannar hoppar av

Trots protester fortsätter kommunen planera för en så kallad trädgårdsby i Hjälmeskulla. Nu skriver grannarna i området brev till stadshuset och hoppar av allt samarbete kring byggplanerna.

Planeringen för en trädgårdsby i Hjälmeskulla har pågått i flera år. Det handlar om ett slags konceptboende, med 16 villor som ska ha gemensamt växthus och gemensamma trädgårdsodlingar. Redan från början var grannar i området kritiska till bristen på information kring byggplanerna. De såg också svårigheter med hur trafikfrågan skulle lösas och tyckte att konceptboendet bara var ett sätt att sockra budet – projektet planeras i ett grönområde ett par kilometer öster om Tölö Villastad.

Nu skriver de brev till ansvariga i stadshuset och kritiserar att de inte ens kallats till samråd, annars ett givet inslag i all kommunal planering.

”Vi har upprepade gånger önskat information kring den planerade trädgårdsbyn. Trots detta har ingen information eller kontakt delgivits oss i ärendet. Vi har själva fått söka all information”, skriver vägföreningen.

Framför allt är de kritiska till att trafiken i området kan fördubblas när bygget av de 16 villorna står färdigt.

– Detta är mycket omfattande förändringar för vår vägförening, som beslutats helt utan vår vetskap, säger vägföreningens ordförande Walle Saczewski.

Vägföreningen bryter nu också allt framtida samarbete kring planeringen.

– Om det trots allt tas ett beslut att fortsätta byggnation så får trafiken ledas ut från området på annat sätt, säger Saczewski.

Vägföreningens skrivelse ska nu tas upp av kommunstyrelsens förvaltning i Kungsbacka.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar