Torkan får kommunen att inför bevattningsförbud

Kungsbacka kommun inför bevattningsförbud på grund av det varma vädret och torkan. Förbudet gäller tills vidare och innebär att det till exempel är förbjudet att fylla på pooler och vattna gräsmattor.

Bevattningsförbudet gäller från och med idag, fredag och orsaken är att det är hög vattenförbrukning på grund av torkan och det varma vädret. Det har gjort att vattenverket ligger nära gränsen för sin kapacitet att producera vatten.

– Förbudet innebär att man kan fortsätta att leva som vanligt. Men man ska vara aktsam och inte använda dricksvatten i onödan. Det innebär till exempel att man ska undvika att använda dricksvatten för att bevattna, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på Kungsbacka kommun.

Förbudet innebär, förutom att man inte ska vattna gräsmattor, växtlighet eller blommor med vattenslang eller vattenspridare, att man inte heller får fylla på pooler eller byta vatten i dem.

Det är inte heller tillåtet att vattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med kommunalt vatten. Om man bryter mot förbudet kan kommunen stänga av vattnet för abonnenten.

Än så länge så finns det ingen omedelbar risk för att dricksvattnet ska ta slut, utan förbudet är en säkerhetsåtgärd.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare.

– Det krävs regn så att grundvattennivåerna fylls på för att vi ska kunna häva förbudet, säger Lundgren.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se