Torkan bara fortsätter och inget regn i sikte

Det extrema sommarvädret bara fortsätter och inget regn att tala om verkar enligt SMHI:s tio-dygnsprognos för Kungsbacka heller vara i sikte. I dagarna är det precis en månad sedan bevattningsförbud infördes och en dryg vecka sedan det även blev förbjudet att grilla.

Myndigheten för samhällstjänst och beredskap (MSB) lättade i måndags på eldningsförbudet på flera platser i Sverige. Dock inte i Kungsbacka och övriga Halland där det enligt beslut från länsstyrelsen råder totalt eldningsförbud och grillstopp sedan i onsdags, förra veckan.

Fortsatt ansträngt

Läget är fortsatt t ansträngt och markerna kruttorra.

Kungsbackaborna uppmanas därför att respektera förbudet, som gäller alla typer av grillar och bränslen även i den egna trädgården, och följa utvecklingen av den senaste lokala och regionala informationen via kommunens eller länsstyrelsens webbsida.

Det är också fortsatt förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till bevattning, fylla pooler, tvätta fordon och fasader. Det finns ännu ingen prognos för när förbudet kan hävas, eftersom läget snarare förvärrats de senaste veckorna.

Slutat växa

För Kungsbackas bönder och djurägare är läget också kritiskt. Betet på ängarna har i den långvariga torkan slutat att växa och djurägare får sedan mitten av juli skörda foderhö på kommunal mark. Flera djurbönder kan nu även tvingas nödslakta.

– Det är ett väldigt tufft och osäkert läge just nu, säger Henrik Arnesson, centerpolitiker och lokal LRF-bas i Kungsbacka.

Krispaket

Regeringen presenterade i måndags ett krispaket på 1,2 miljarder kronor för att bistå Sveriges bönder Pengarna ska fördelas till bönderna under 2018 och 2019 för att kunna importera grovfoder och undvika nödslakt. Enligt förslaget ska 375 kronor per vuxet djur ges i stöd, med ett maxbelopp på 150 000 kronor per gård och ungefär 60 000 kronor i snitt för en normal mjölkgård. Men Henrik Arnesson är osäker på att pengarna kommer att räcka.

– Det beror ju först och främst på utvecklingen och om det kommer något regn över huvud taget den närmsta tiden. Många är förstås oroade och vet ju inte heller när de kommer få pengarna, säger han.

Gemensamt upprop

För att stötta bönderna uppmanade i veckan även Sveriges reko-ringar alla att köpa större mängder kött direkt från sina lokala producenter.

”Alla konsumenter som har en frys kan göra en viktig insats redan i dag, både för sin lokala bonde och sin trakt. Dessutom får de då tillgång till hög köttkvalitet och styckningsdetaljer som man inte hittar i en vanlig butik”, skriver de ansvariga för Sveriges reko-ringar, i ett gemensamt upprop som gick ut i tisdags.

Varje djur som säljs i reko innebär också att trycket lättar på slakteriernas försäljningsavdelningar och slaktköerna minskar, betonar de.

– Nu vet jag inte exakt hur det ser ut för Kungsbackas köttdjursbönder, men det är ett extremt pressat läge för de flesta just nu i hela Sverige, säger Bea Hultfeldt, administratör för den lokala reko-ringen i Kungsbacka.

Vuxit explosionsartat

KP skrev den 28 juli om reko-ringen som sedan uppstarten i maj vuxit explosionsartat från cirka hundratalet medlemmar till i nuläget 2 000.

Reko-ringen har ett 15-tal olika lokala producenter knutna till sig som varannan onsdag levererar allt från marmelader, honung, grönsaker och kött till uppsamlingsplatsen för medlemmarna.

Totalt finns ett 70-tal liknande reko-ringar i landet, som nu alltså gemensamt vill få fler att sluta upp och hjälpa Sveriges bönder.

– De pengar som regeringen lovat att avsätta tkommer inte att räcka på långa vägar. De svenska bönderna är redan 10 miljoner kronor back och fler kommer att drabbas ekonomiskt om inte läget förändras väldigt fort, säger Bea Hultfeldt.

– Genom att köpa på sig köttlåda redan nu och då kanske även beställa en för leverans i november kan man som konsument själv göra väldigt mycket för att underlätta och samtidigt fylla sin egen frys för framtida middagar.

Camilla Moestedt