"Inte seriöst, Hallandstrafiken har inte fått någon fråga om att betala väktare på Resecentrum", säger Tommy Rydfeldt (L), som sitter i trafikbolagets styrelse.

Topp-liberal till attack mot väktar-nej

Liberalernas Tommy Rydfeldt, ledamot i Hallandstrafikens styrelse, rasar mot kommunledningens nej till trygghetsvakter på Resecentrum.

– Det här är inte seriöst, Hallandstrafiken har inte vägrat betala, vi har inte ens fått frågan, säger han.

I veckan sa kommunens arbetsutskott nej till liberala kommunalrådet Ulrika Landergrens förslag om att sätta in kommunala trygghetsvakter på Resecentrum under helgnätterna. Eftersom Hallandstrafiken inte ville vara med och betala de cirka 400 000 kronorna om året, sa alliansmajoriteten nej. Att Ulrika Landergren lade ett eget yrkande för att rädda väktar-initiativet hjälpte föga.

Men nu ger sig partikollegan i region Halland, Tommy Rydfeldt, in i debatten. Han sitter i Hallandstrafikens styrelse, och uppger att de inte ens har fått frågan om att betala för väktare.

– Det här är inte seriöst. Vill man veta om vi vill vara med och betala så får man åtminstone ställa en formell fråga till styrelsen, säger Rydfeldt.

Någon sådan har aldrig ställts, påpekar han.

– Och har man inte gjort det så har man ingen aning om ifall vi vill dela kostnaden. Det verkar som om Kungsbacka kommun redan bestämt sig för vad svaret skulle bli, utan att fråga, säger Tommy Rydfeldt.

Han underkänner hela kommunstyrelsens utredning av tryggheten runt Resecentrum.

– De har en lång redogörelse för att de som upplever otrygghet egentligen har fel. Samtidigt visar kommunens egen medborgardialog att den otryggaste platsen är stationen. Att där förekommer fylla och bråk och att det känns otryggt att vara där, det struntar man i. Underlaget för beslutet är helt enkelt uselt, säger Rydfeldt.

På sin blogg Tommys Tankar påminner Rydfeldt om att ”Upplevd otrygghet bottnar i något. Incidenter som aldrig har anmälts. Allmän otrygghet i samhället. Eller som nu incidenterna på bussar i Särö och Kullavik.”

Och ska man döma av kommentarer i sociala medier så är det fler som delar den uppfattningen, menar Tommy Rydfeldt.

– Vi kommer att agera vidare i valrörelsen, vi kommer att driva frågan om trygghetsvakter på stationen för att öka tryggheten, säger han.

Läs mer: Nej till väktare på Resecentrum

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar