Arkivfoto

Tonåringar fälls för fyra knivrån

Tre tonåringar fälls för fyra rån inom fyra dygn. Ett av rånen utspelade sig utanför Särö skola, där trion gav sig på fyra tonåringar.

Det var i september som de tre killarna hotade fyra tonåringar med kniv men också slog två av dem i ansiktet utanför Särö skola. I samband med rånet tvingades tre av killarna att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner men gärningspersonerna fick också med sig pengar, armband och en klocka. De lämnade sedan platsen med buss.

De tre åtalade misstänktes också för tre andra rån i Göteborg, samtliga skedde inom loppet av fyra dygn och med liknande tillvägagångssätt. Alla offer var mellan 13 och 16 år gamla.

Enligt tingsrätten har de åtalade killarna inte lämnat några uppgifter som strider mot vad de utsatta killarna berättat med undantag för att de alla tre sagt att de inte varit delaktiga utan att det var de andra två som agerat vid rånen.

Tingsrätten anser dock att det är bevisat att alla tre agerat tillsammans och i samförstånd och att de därför alla tre ska dömas för de fyra rånen. Två av killarna döms också för ringa narkotikabrott.

Vad det gäller straffet har tingsrätten tagit hänsyn till de åtalades låga ålder. Vid rånen var två av killarna 15 år och den tredje 17 år. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i tio månader medan en av 15-åringarna får ungdomsvård tillsammans med ungdomstjänst i 150 timmar. Den andra 15-åringen får ungdomsvård.

De tre killarna ska också betala skadestånd till de totalt åtta målsägarna. De fyra killarna som rånades utanför Särö skola får skadestånd på mellan 15 000 och knappt 20 000 kronor.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar