Arkivfoton

17-åring häktad efter tre rån

Han misstänks ha rånat godisbutiken Lollipop i Åsa och en butik i centrala Kungsbacka. Nu är en 17-åring, boende i kommunen, häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt rån och försök till rån.

Det var den 12 januari som 17-åringen ska ha gått in på godisbutiken Lollipop i Åsa och rånat butiken på en okänd summa kontanter.

Läs mer: Knivrån mot Godisbutik

Rånet den gången, tillsammans med ytterligare ett bara några dagar senare, gjorde att ägaren Hans Andersson tog beslutet att helt sluta med kontanthantering.

– Det handlar om att skydda personalen. Ungefär tio procent handlar med kontanter, men jag hoppas och tror att folk ska ha förståelse för att vi gör det här, sa Andersson till Kungsbacka-Posten då.

Pojken anhölls i samband med rånet, men släpptes senare. Då ska han ha slagit till igen, den 21 januari.

Tillsammans med en annan person försökte han råna en butik i centrala Kungsbacka – men de skrämdes iväg av personal och andra personer i butiken.

Läs mer: Hotade personal – skrämdes iväg

Då tog duon med sig en tredje person – och rånade en butik i Göteborg samma dag.

Under torsdagen häktades 17-åringen, som är skriven på en adress i Kungsbacka kommun, i Varbergs tingsrätt för två fall av grovt rån och ett rånförsök. Han häktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden.

– Grunden till brottsmisstanken är att det handlar om väldigt allvarliga brott. Tingsrätten håller med mig i bedömningen att det finns risk att den misstänkte förstör brottsutredningen om han är på fri fot, säger åklagare Jon Lindahl.

Att den misstänkte rånaren är minderårig gör att det krävs ”synnerliga skäl” för att häkta honom.

– Visst ska det handläggas fortare. Men nu handlar det ju om en allvarligare brottslighet och det finns en risk att han fortsätter med sin brottslighet, säger Jon Lindahl.

Hur har ni ringat in den misstänkte?

– Han har varit anhållen tidigare och det finns god bevisning i form av vittnen och övervakningsfilm som har säkrats. Dessutom har iakttagelser gjorts där man känner igen honom i form av hans kläder och andra kännetecken.

Inom två veckor ska åtal väckas mot 17-åringen. Han nekar till brott.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar