Tiggeriförbudet stoppas av länsstyrelsen

Det förbud mot tiggeri som Kungsbacka vill införa stoppas av länsstyrelsen. Motiveringen är att det inte går att införa tillståndsplikt för passiv penninginsamling med stöd av ordningslagen.

Länsstyrelsen menar också att tiggeriet inte har vållat så stora störningar att tillståndsplikt skulle kunna vara aktuellt av den anledningen, enligt P4 Halland.

Förslaget om att all sorts pengainsamling måste ha tillstånd i kommunen klubbades efter lång debatt igenom i kommunfullmäktige i början av november.

Läs mer: Tiggeribeslut klubbat efter lång debatt

– Beslutet innebär att vi jämställer passiv pengainsamling med aktiv pengainsamling, som alltid behövt ha tillstånd från polisen. Vi har också fått synpunkter på tiggeriet från näringslivet, kommenterade då kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) beslutet, som röstades igenom med stöd av KD, SD och lokala Kungsbackaborna.

Sedan tidigare har flera andra kommuner försökt att inför tiggeriförbud men fått backning av högre instanser. Bland annat har skånska Vellinge drivit frågan till Högsta förvaltningsdomstolen, där den nu prövas.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungsbackaposten.se

Läs mer: Omstritt tiggeribeslut överklagas