Tiggeribeslut klubbat efter lång debatt

Kommunfullmäktige beslutade igår om att tiggare måste ha polisens tillstånd för ”passiv insamling”. Beslutet togs efter en lång debatt och den nya ordningsstadgan införs efter årsskiftet.

Som väntat klubbades det moderata förslaget om ny ordningsstadga på gårdagens kommunfullmäktigemöte. Stadgan innehöll bland annat ett krav på tillstånd för passiv pengainsamling, ett inslag som ska försvåra för tiggare som sätter sig på gator och torg i centralorten. Beslutet klubbades först efter en lång debatt, där kritikerna menade att tillståndskravet i praktiken kommer att fungera som ett tiggeriförbud.

– Beslutet innebär att vi jämställer passiv pengainsamling med aktiv pengainsamling, som alltid behövt ha tillstånd från polisen. Vi har också fått synpunkter på tiggeriet från näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg i en kommentar till beslutet, som röstades igenom med stöd av KD, SD och lokala Kungsbackaborna.

Beslutet splittrar dock alliansen. Både Liberalerna och Centern röstade nej till de nya inslagen i ordningsstadgan. Oppositionen menade att fattigdom inte försvinner för att den blir förbjuden och att polisen har viktigare saker att syssla med än att jaga tiggare. Förutom tillståndskrav för att tigga ändrades också andra regler i lokala ordningsstadgan. Bland annat ska fyrverkerier tillåtas under nyår- och påskhelger och det blir förbjudet att dricka alkohol på allmänna badplatser.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se