Theos jätte-bonito kan bli svenskt rekord

I lördags krokade elvaårige Theo Björkman från Åsa en bonito på 3,83 kilo. Jättefisken är nästan ett kilo tyngre än det gällande svenska rekordet.

– Jag kände direkt att det var nåt stort, säger fångstmannen till Kungsbacka-Posten.

Bonito är en atlantfisk som egentligen mera hör hemma i sydligare och varmare vatten. På senare år har dock arten simmat norrut, och har av och till hittats i vattnen utanför Bua och Värö.

Men egentligen hade familjen Björkman haft siktet inställt på en sista båttur med fiske efter makrill.

– Det var sista turen för året och vi hade fiskat makrill och vitling. Theos lillbrorsa Vincent hade fått en plattfisk, men vi bestämde oss för att ta en sväng förbi Bua på hemvägen, berättar mamma Maria för Kungsbacka-Posten.

För i Bua fanns ju alltid chansen att stöta på ett exemplar av den långväga och exotiska besökaren.

– För några år sedan kom ju Bonitostimmen till kusten och Theos pappa har fått bonito där förut, berättar Maria.

Familjen körde så kallat trollingfiske, där man släpar linor med fiskedrag efter båten, under tiden som båten kör. Theo använde en vobbler, en plastbete som imiterar en flyende betesfisk, när det högg. Rejält.

– Så fort jag tog spöet i handen så kände jag direkt att det var något större, berättar Theo för Kungsbacka-Posten.

Och det ska sägas direkt att bonito är känd för att vara en kämpastark art, med gott om kraft att göra motstånd. Det finns äldre sportfiskare som idag ser med djup respekt på elvaårige Theos prestation.

– Jag höll nog på i fem minuter innan jag fick in den. Hela tiden var jag väldigt rädd att tappa den, den försökte gå under båten flera gånger. Det kändes jättebra när den till slut gick in i håven, säger Theo.

Boniton vägdes till 3,83 kilo och var 68 centimeter lång. Gällande svenskt rekord för arten är 2,85 kilo och nu väntar familjen på om fisken godkänns som nytt svenskt rekord.

– Vi hoppas på det, men det vet vi inte förrän de kontrollerat vågen vi använt, säger mamma Maria.

Och rekordboniton blev en god middag hemma hos familjen Björkman, marinerad i bland annat chili, citron och olja och sedan lagd över grillen på uteplatsen.

Hur den smakade?

– Jättegod. Den smakade lite grann som makrill, säger Theo.

Frågan om fisken godkänns som svenskt rekord ska nu behandlas av Sportfiskarnas Storfiskregistrering.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se