Tegelpannor på vagnsmuseet sönderslagna

För andra gången på ett år har någon slagit sönder tegelpannor på taket till det gamla kyrkstallet i Onsala.

– Det är ett jävla ofog, säger ordföranden.

När medlemmar ur Onsala hembygdsgille kom till vagnsmuseet i Onsala på tisdagsmorgonen upptäckte de att någon kastat stora stenar på taket och förstört minst ett 100-tal tegelpannor.

– Det är ett jävla ofog, säger PO Christensen, ordförande i Onsala sockens skifteslag som äger byggnaden och marken.

Huset är ett gammalt kyrkstall från 1700-talet och nuförtiden huserar ett vagnsmuseum i byggnaden. Där finns ett 50-tal gamla hästvagnar som gårdarna i Onsala skänkt till museet.

– Huset som sådant är ett lågt gammalt hus och detta är andra gången som någon plockar upp sten och kastar på taket så att tegelpannorna går sönder, säger PO.

Han kan inte säga hur många tegelpannor som gått sönder den här gången.

– Det är väl några hundra, men det är en gammal kåk och vi är rädda om den.

Skifteslaget har redan börjat att återställa taket med tegelpannor de köpte förra gången byggnaden vandaliserades. Men PO säger att det är ett bekymmer för skifteslaget eftersom de inte har personal som kan stå och vakta byggnaden mot eventuell skadegörelse.

Och som en liten förening så har de inte heller några större ekonomiska resurser.

– Vi har inga pengar, framför allt inte till att lägga på sådant här ofog, det finns inte.

Kyrkstallet är inte K-märkt men det är gammal kulturbyggnad som Onsala sockens skifteslag underhåller och sköter. Huset har tillhört Onsala kyrka och sammanlagt fanns tre kyrkstall men nu är det endast det här kvar.

– Huset är välskött och det läggs ner pengar för att underhålla byggnaden. Museet innehåller ett 50-tal hästvagnar. Onsala hembygdsgille sköter museet och visar upp vagnarna ett par gånger om året.

Vad kostar det för er att återställa taket?

– Vår kostnad hittills är mellan 10 000 och 12 000 kronor skulle jag tro, säger PO Chrisensen.

PO Christensen är bedrövad över att någon ens ger sig på att förstöra en kulturbyggnad på det här viset.

– Det är så dumt att kasta sten på taket så att tegelpannorna går sönder. Jag förstår inte känslan, det är ett ofog som går över mitt förstånd. Det sägs att med åren blir man klokare men det här är så jävla dumt.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som skadegörelse. På polisen i Kungsbacka vill man nu ha in iakttagelser från måndagskvällen från klockan 21 fram till klockan 6 på tisdagsmorgonen då händelsen upptäcktes.

– Om någon har någon notering eller gjort några iakttagelser vid den aktuella tiden så är vi intresserade av det, säger Ulf Eriksson, stationsbefäl på polisen i Kungsbacka.

Om någon har information att lämna så ring polisen på 114 14.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se