Teatersällskapet Solgruppen, fångade under en repetition av Fem Myror-föreställningen dagarna innan premiären. Från vänster: Per Broberg, Linn Aldén Johansson, Linnea Ansgariusson, Sofia Wallin, Rasmus Ellroth och konstnärlige ledaren Jonas Jansson. I förgrunden Christian Hildebrand, i klassisk Brasse-keps. Foto: Mats H Ljungqvist

Teatergruppen sätter upp Fem Myror

Solgruppen, en del av Daglig Verksamhet Kungsbackas kulturgrupp, har gjort scenteater av klassiska TV-programmet Fem Myror är fler än fyra elefanter. På måndag är det premiär.

Repetitionerna har pågått i snart ett år och totalt spelar de föreställningen åtta gånger. Samtliga är slutsålda, förklarar konstnärliga ledaren Jonas Jansson, som är teaterpedagog och stödassistent på daglig verksamhet i Åhuset.

Och att det blev just det klassiska TV-programmet som anpassades för scenen var ingen överraskning. Figurerna är odödliga och lämpar sig alldeles utmärkt att framföras live för publik.

– Vi tittade en del på Youtube och scenerna är så bra att vi tog dem rakt av, förklarar han.

Och eftersom Magnus, Eva och Brasse bara var tre så har de sex skådespelarna i gruppen delat på rollerna.

– Ja, vi har två Eva och två Magnus, säger Jonas Jansson.

Framförandet har de mejslat fram gemensamt.

– Föreställningen börjar med att två mystiska personer dyker upp med en skattkista och en karta, förklarar Per Broberg.

– Och de har ett uppdrag med sig, att förvandlas till Magnus, Brasse och Eva, fyller Christian Hildebrand i.

Utan att avslöja för mycket är det grundstommen i den handling som tar publiken på en resa med de kära figurerna från TV-serien. Och med bara dagar kvar till premiären sitter det mesta som det ska. Det har varit ett intensivt arbete med föreställningen.

– Vi har repeterat mycket. Om det varit något som varit svårt så har vi bara tagit om igen, tills det flyter, säger Per Broberg.

– Teater är kul, jag tycker om att stå på scen, säger Rasmus Ellroth.

Nervöst? Inte särskilt tycker de sex skådespelarna. När årets alla föreställningar är klara går ensemblen ut och äter tillsammans, för att fira ett gott samarbete.

– Men jag kommer att sakna Magnus, han är så bra och mysig, säger Rasmus Ellroth om sin rollkaraktär.

Christian Hildebrand är högst engagerad i kulturen och skulle gärna fortsätta vara skådespelare.

– Jag gillar allt, både teater, bild och form och jag älskar film. Jag kollar gärna Johan Falk-filmerna och jag har följt alla säsongerna av TV-serien Bron, förklarar han.

Teatergruppen på Åhuset, som är en del av kommunens dagliga verksamhet för funktionshindrade, startade för tre år sedan. Förutom teater jobbar med med massor av annan kultur. I huset skapas både film och animerad film, och musikvideor.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar