Tävling ska motverka fortkörning

Genom att låta elever göra filmer om vad man hinner med på tio sekunder vill NTF Väst få vuxna att tänka till kring fortkörning.

I måndags öppnade årets tävling av #10sekunder. Från och med då kan klasser i årskurs 3-6 på skolor i NTF Västs område, däribland Kungsbacka, anmäla sig och delta. Tanken är att eleverna ska få fundera på vad man hinner med på tio sekunder och spela in en film som de sedan skickar in till NTF. Tio sekunder kommer från att det är det man maximalt kan spara per 200 meter om man kör 50 kilometer i timmen istället för 30.

Tanken bakom kampanjen är att rikta uppmärksamhet på trafiksäkerhet. NTF har i många år undersökt hastigheten utanför skolor och sett att ungefär hälften av bilarna kör för fort.

– Vi vet att det ofta är föräldrar som kör för fort. Vi ville ha ett annat fokus och genom att involvera barnen så har vi också möjlighet att påverka föräldrarna, säger Malin Lundgren, verksamhetschef på NTF Väst.

Det är tredje året som tävlingen genomförs. Eftersom anmälan öppnade på måndagen den 9 april är det för tidigt att säga vilka skolor som kommer vara med. Men sedan starten har det varit över 80 skolor som deltagit.

– Att låta eleverna använda sig av film stimulerar kreativiteten och tanken är just att stimulera kreativitet istället för att komma med pekpinnar. Från tidigare års bidrag har vi också sett att det finns stor kreativitet bland barnen.

Tävlingen pågår fram till fjärde maj. Då kommer en jury att utse fem klasser som vinner en heldag på Liseberg eller Universeum.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se