Tågförespråkare lämnar sin post

Tommy Rydfeldt (L) kryssades för att få till fler tågstopp i Åsa. Nu lämnar han uppdraget i Hallandstrafiken. Själv anser han att det inte finns någon dramatik i detta. – Jag släpper inte kollektivtrafiken, säger han.

Liberalerna fick stora framgångar i Åsatrakten i samband med valet. Det var till stor del Tommy Rydfeldts förtjänst. Han har slagits hårt för att fler tåg ska stanna på Åsa station.

Men nu står det klart att han lämnar platsen i Hallandstrafikens styrelse. Rydfeldt blir istället förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen samt ledamot i regionstyrelsen.

– Regionstyrelsen har frågan om kollektivtrafiken, så jag kommer fortsätta arbeta med den frågan, jag släpper det inte. Dessutom är vi helt överens i vårt parti. Jag ersätts av Niklas Erlandsson från Falkenberg, han vill se fler tågstopp i Åsa, säger Tommy Rydfeldt.

Anledningen till att han lämnar Hallandstrafikens styrelse är tidsbrist, enligt Rydfeldt.

– Nu kommer jag att se frågan om tågstopp från regionstyrelsen, det handlar då om pengar och budget. Men skillnaden är inte så stor. Alla frågor om kollektivtrafiken avgörs av regionstyrelsen.

Innan han lämnade Hallandstrafiken la han en motion om möjligheten till att Västtågen ska gå från Göteborg till Varberg, så att fler tåg kan stanna i Åsa även mitt på dagen, kvällar och helger.

– Hallandstrafiken och Västtrafik håller på att arbeta med frågan just nu. Resultatet ska presenteras i februari, det är en pengafråga bland annat. Men det behöver inte bli så mycket dyrare eftersom dessa tåg annars står still, säger Tommy Rydfeldt.

Från och med i måndags stannar ytterligare två tåg i Åsa mitt på dagen.

En förhoppning från lobbyisterna som försöker få fler tåg att stanna i Åsa, var att Centerpartiet skulle byta ledamot i Hallandstrafikens styrelse till en politiker från Kungsbacka. Så blev det inte. Näste C-politiker på den posten är från Halmstad.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se