Systrarna tog över anrikt café

Lena Nyström och Agnetha Svensson är systrar och gör helst allt tillsammans. De bor och driver företag ihop och trots att de sliter hårt tycker de att jobbet mest är en hobby.

– Man är dödstrött när klockan ringer, men när jag sätter min fot innanför dörren här, så blir jag pigg, säger Agnetha Svensson.

De tog över det klassiska Hantverkscafét på Vallgatan i mars förra året. De är på plats runt klockan fyra varje morgon och börjar baka bullar och kakor och förbereda mackor. De första frukostgästerna dyker nämligen upp klockan sex, innan de ska gå till jobbet. Sedan ska de varma rätterna lagas inför lunchrusningen.

– Agnetha lagar det mesta av maten, och jag gör det andra, säger Lena Nyström.

Hon gick egentligen i pension häromåret, men började omedelbart klättra på väggarna. Hon föreslog för sin syster att de skulle öppna något eget matställe, och när Hantverkscafét blev till salu slog de till. Båda två har erfarenhet av såväl egenföretagande som matlagning innan. De har arbetat på lunchrestauranger, gatukök och i kiosk. Agnetha Svensson sade upp sig från köket i Lisebergsbyn när storasyster uttryckt sin önskan. De tog över Hantverkscafét.

– Det är en familjär känsla här inne. Vi lever med kunderna, och man känner sig hemma här, säger Lena Nyström.

Stamgästen Marie håller med och intygar att återkommande kunder lär känna varandra, och blir vänner.

– Det har med ägarna att göra. De ringde mig och gratulerade på födelsedagen, berättar hon.

Systrarna gör allt tillsammans. Numera både bor och arbetar de ihop. När de behöver en paus från arbetet tar de den tillsammans. I tre veckor över jul och nyår stängde de caféet och reste bort. ”Även gamla kärringar behöver semester”, stod det på dörren under några veckor. Det hjälpte dem att koppla av ett tag, även om tankarna och planerna för caféet snurrade under ledigheten.

– Jag är en företagarsjäl. Jag går inte hem förrän allt är klart. Jag ser det som en livsstil mer än ett jobb, säger Agnetha Svensson.

Ett annat intresse de har är att underhålla och spela teater. De går all in när det är jul, men framförallt vid halloween. Lokalen och bakgården spökas ut med fantasifulla dekorationer. Agneta och Lena bjuder på sig själva och är utklädda i olika utstyrslar samtidigt som de servar kunderna.

– Vi älskar våra gäster och jag tror de känner det. Många återkommer. En kund har varit här varje dag utom en, säger Agnetha Svensson.

– Ja, för den dagen var han på begravning, säger Lena Nyström.

Mia Sandblom

Lena Nyström

Ålder: 65

Bor: Kungsbacka

Yrke: Driver Hantverkscafét tillsammans med sin syster

Intressen: Resa och underhålla

Agnetha Svensson

Ålder: 57

Bor: Kungsbacka

Yrke: Driver Hantverkscafét tillsammans med sin syster

Intressen: Resa och underhålla

Relaterade artiklar
Fler artiklar