Synskadade marscherade på Vita Käppens Dag

På Vita Käppens dag ger sig Synskadades Riksförbund ut för att testa tillgängligheten och leta hinder för alla som inte kan se. I går gick de en tur från Fyren till Kungsmässan och genom innerstaden.

Vita Käppens Dag är ett återkommande arrangemang för att informera och väcka uppmärksamhet kring hur synskadade har det. Den som har nedsatt syn tar sig ofta fram med en vit käpp, för att orientera sig och undvika hinder. Men det som är enkelt för en seende kan skapa stora problem för den som går med vit käpp. Ett ofta använt exempel är så kallade trottoarpratare, vikskyltar som ställs ut i gångbanan för att göra reklam för butiker eller restauranger.

I Kungsbacka samlades igår eftermiddag medlemmar i Synskadades riksförbund att ta en vandring från Fyren till Kungsmässan. KD-politikern Niklas Mattsson är ordförande i SRF Kungsbacka och själv synskadad sedan födseln.

– Vi vill framför allt uppmärksamma vad det betyder när någon använder vit käpp för att ta sig fram. Sju av tio vet att synskadade använder vit käpp. Samtidigt betyder det att tre av tio inte vet vad vita käppen betyder, säger han.

Mattsson har efter tidigare Vita Käppen-vandringar kritiserat onödiga hinder som skapar svårigheter för synskadade. Det har gällt blomlådor längs uteserveringar men också den stora mängden trottoarpratare eller illa parkerade cyklar.

– Jag upplever att de ansvariga lyssnar på oss. Däremot tar det ofta alldeles för lång tid att åtgärda saker, inte minst om det visar sig att det kostar pengar, säger han.

Hur svårt är det generellt att ta sig fram som synskadad i just Kungsbacka?

– Ganska bökigt. Kungsbacka har få riktiga övergångsställen och vad jag vet inget som har ljudsignaler. I stället finns det många ställen där det saknas markering när man närmar sig vägbanan, det finns ingen gräns som markerar var bilarna kör. Det är så klart inte roligt om man inte ser. Däremot upplever vi att problemet med trottoarpratare blivit bättre sedan förra året. Det är ju roligt att kunna rapportera något positivt, säger Mattsson.

Läs mer: Faror för synskadade

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se