Svår personalbrist i sommar

Kommunens gruppbostäder och assistansverksamheter står inför en sommar med personalbrist. För att lösa krisen lovar kommunen nu extrapengar till ordinarie anställda som tar ut semester först efter sommaren.

Det är i ett pressmeddelande som Kungsbacka kommun nu meddelar att de står inför en sommar med brist på personal. Hårdast drabbat är kommunens assistansverksamheter och gruppbostäder.

En av förklaringarna är att för få varit intresserade av att söka sommarjobben. Det trots att rekryteringsarbetet både varit mer omfattande och startats tidigare än någonsin.

För att lösa bemanningen tar kommunen nu till ett så kallat sommaravtal, som ofta används inom sjukvården. Det går helt enkelt ut på att alla anställda som inte tar semester i juni, juli eller augusti får extrapengar i ersättning. Hur mycket varierar – när det gäller sjuksköterskor kan de i vissa landsting få upp mot 60 000 kronor för att flytta sina fyra veckors semester till efter sommaren.

Men Kungsbacka kommun skriver i sitt pressmeddelande att man nu också ”ser över samverkan över verksamhetsgränserna för att pussla ihop bemanningen” i sommar.

Erbjudandet om sommaravtal ska enligt uppgift ges till samtliga anställda, och föräldralediga, i de verksamheter som nu står inför en sommar utan vikarier.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se