Svampexplosion i skogarna

Efter regn kommer – svamp. Just nu kryllar det av olika soppar ute i skogarna, men det kan vara läge att skynda på. – Det är svårt att säga hur lång säsongen blir, säger svampexperten Magnus Neuendorf.

Enligt Magnus Neuendorf, svampexpert på Botaniska trädgården i Göteborg, är det ett väldigt ovanligt svampår i år.

– Det beror främst på den här våldsamma intensiva torkan och sen ordentligt med regn. Det har gynnat soppar. Det har vi sett tidigare år också, 2014 var ett sådant år. Under helgen fanns det massor av Karl Johan och andra soppar, till exempel brunsopp som är en bra matsvamp. Men sen är det lite egendomligt. De gula kantarellerna är väldigt ovanliga och det har inte rapporterats in några trattkantareller. De svampar som brukar dominera, spindelskivlingar, är nästan helt borta, säger han.

Varför är det så ont om kantareller?

– Det är inte så lätt att säga, de lever sitt liv nere i marken, men troligtvis beror det på den långvariga torkan. Vi får se om regnet får dem att vakna till, men det finns en risk att det inte dyker upp så mycket, säger han.

Den som vill ut och plocka matsvamp kan rikta in sig på Karl Johan, en populär sopp som många känner igen. Frågan är bara hur lång säsongen blir.

– Det är svårt att säga. Förra veckan var det hysteriskt med Karl Johan-svamp. Det kan hända att det börjar klinga av lite redan, säger Magnus Neuendorf.

För den ovana svampplockaren finns det en del saker att tänka på.

– Det är den gamla regeln att man absolut inte ska äta något som man inte vet vad det är. Bästa sättet att lära sig är att vara tillsammans med någon ute eller gå på en svamputställning och se de färska svamparna. Svampböcker är okej, men en enkel bild på en svamp kan vara lurigt. Utseendet kan variera så mycket. En annan sak att tänka på är att svamp är en extrem färskvara. Man ska helst använda en luftig korg eller papperspåse när man plockar, inte en plastpåse, säger han.

Generellt så är det bra att rikta in sig på blandskog om man vill ha goda chanser att hitta svamp.

– De har ofta en rik svampflora med många arter. När det gäller Karl Johan så kan man nästan gå ut var som helst just nu, säger han.

Elvira Linderot