Svagt intresse för food truckar

Förra året inleddes ett försök med att tillåta food truckar i stadskärnan. Men intresset var svagt och i år har inte en enda food truck-ägare anmält intresse.

Så kallade food truckar, egentligen rullande snabbmatsställen, har på senare år blivit ett vanligt inslag i storstäderna. Kungsbacka sjösatte förra året ett försök där ett antal platser i innerstaden öppnades för villiga food truck-ägare. Initiativet kom från politiker i tekniska nämnden, som inspirerats av food truck-serveringar i storstäderna. I Kungsbacka skulle bilarna få hyra ställplatser under samma säsong som uteserveringarnas öppettider, det vill säga mellan 1 april och sista oktober.

Men intresset visade sig vara så där. När förra året summerades så stannade antalet food truckar som hyrt plats vid två.

– I den utvärdering vi gjorde så visade det sig att deras utfall inte varit så bra som de hade önskat, säger Charlotte Wigerdt på teknikförvaltningen, som jobbar med att hantera ansökningarna.

Hittills i år har inte en enda aktör hört av sig om att få hyra plats.

– Kanske är det den sena våren, vädret har ju inte varit så bra, det kanske är därför intresset är lite avvaktande, säger Wigerdt.

De platser som tekniska nämnden pekat ut som lämpliga ställplatser för food truckar är Badhusparken och Hamntorget, samt en yta mitt framför stadshuset och en mark i utkanten av stadshusparken nära Borgmästarplatsen. En food truck får enligt reglerna stå max en dag på samma ställe och det totala antalet tillstånd som kan beviljas är maximerat till åtta.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se