Strid om sjöbodar i hamn

Bråtavikens båtsällskap vill bygga 20 sjöbodar i hamnen. Länsstyrelsen säger ja, men kommunen har valt att överklaga beslutet.

– Kommunens överklagan grundar sig på rena felaktigheter. Konstigt att de inte ens kan komma hit och kolla, säger hamnkapten, Jan Ljungborg.

Hamnen i Bråtaviken i Åsa har Sveriges senast uppförda fyr i privatägd regi. Nu vill man även bygga 20 sjöbodar i en slänt i hamnbassängen.

– De kommer att ligga i slänten så att det mest av dem inte syns från ytan. Det är i stort sett endast från båten man ser dem, säger Jan Ljungborg.

Bodarna kommer att mäta ungefär fem kvadratmeter styck. I dem kommer medlemmarna att lägga fiskeredskap och flytvästar bland annat.

Byggnadsnämnden i kommunen sa nej. Men föreningen överklagade till länsstyrelsen, som gick emot kommunen och godkände bygglovet. Det blev jubel bland medlemmarna i föreningen, men nu har byggnadsnämnden överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen.

– Det tycks ha gått prestige i detta. Men kommunens överklagande bygger på rena felaktigheter. De vill att vi bygger sjöbodarna på Ringvägen, men det är ju flera hundra meter. Och vi äger heller ingen mark på Ringvägen.

I kommunens överklagan skriver man att del allmänna marken delvis utgörs av en plats där allmänheten vistas med bland annat bänkar och buskage.

– Politikerna har inte ens varit här och kollat. Om de hade varit det så hade de med en gång sett hur fel det är. De ska alltså ligga i en slänt som ingen människa har någon användning för. Jag tycker att man som beslutsfattande politiker åtminstone borde sätta sig in i det man tar beslut i. Förutsättningarna är ju olika på olika platser. Vi hindrar ingen från att komma till vattnet, vilket länsstyrelsen har insett, säger Jan Ljungborg.

Han konstaterar att det nu kan dröja upp till sex månader innan Mark- och miljödomstolen har fattat sitt beslut.

– Det hade så klart varit roligt att få upp dem till båtsäsongen även om det så klart inte är helt nödvändigt.

Byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M) menar att det är en principiell fråga.

– Det finns flera fall i Särö där länsstyrelsen sagt nej. Nu vill vi att Mark- och miljödomstolen beslutar i detta. Det är ingen prestigefråga, säger Sandén.

Kan det vara olika förutsättningar på olika ställen?

– Nja, det är det väl nästan alltid i och för sig. Men en sjöbod är en sjöbod.

Ni skriver att allmänheten vistas där sjöbodarna ska ligga. Hur resonerade ni där?

– Det handlar om tillgången till vattnet. Men det ska bli spännande att se vad Mark- och miljödomstolen kommer fram till. De kanske säger ja, då har vi en ny situation, säger Thure Sandén.

Ni skriver också att sjöbodarna kan ligga på Ringvägen. Hur tänkte ni där?

– Det var ett exempel. Men det kan du bortse från.

Tyck till: Tillför sjöbodar något eller är dom bara fula?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar