Stränder städas under Västerhavsveckan

På lördag inleds Västerhavsveckan, en temavecka om miljön och tillståndet i havet. Kungsbacka deltar på flera sätt, bland annat med att arrangera en strandstädning i Särö Västerskog.

Västerhavsveckan är ett samarbete mellan kustkommunerna i Skåne, Halland och Västra Götaland och startar på lördag. Under veckan efter det anordnas seminarier, föredrag och informationsträffar kring miljön och tillståndet i Västerhavet på flera platser längs Västerhavskusten. Kungsbacka är en av kommunerna i samarbetet och arrangerar bland annat information om Kattegatt-leden, turistcykelvägen från Helsingborg till Göteborg. Under Västerhavsveckan håller kommunen också en strandstädardag i Särö Västerskog, där kustlinjen ska rensas från plast och avfall som förts iland med havsströmmar.

Västerhavsveckan inleds lördagen den 4 augusti och avslutas söndagen den 12 augusti. I samband med avslutningshelgen hålls en fyra timmar lång fågelvandring på Vallda Sandö, i samarbete med länsstyrelsen. Samma dag arrangeras en guidning runt lämningarna av den medeltida fornborgen i Hunehals, också det ett samarrangemang med Västerhavsveckan. Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med syfte att öka kunskapen om Västerhavets miljö och som arrangeras av Västra Götalandsregionen, tillsammans med Halland och Region Skåne.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se