Stenhård krysskamp har avgjorts

Krysskampen i Centern är avgjord. Med blott 59 rösters marginal säkrade Ola Johansson ytterligare fyra år i riksdagen. – Jag är ödmjuk och glad över resultatet, säger han.

Ola Johansson slogs i första hand med Mari-Louise ”Millis” Wernersson om en plats i riksdagen för Centerpartiet. Kungsbacka-Ola var etta på listan, men utmanades av Falkenbergs-Millis, som har goda kopplingar högt inom partiet.

– När vi hade nomineringsstämma trodde jag faktiskt inte att jag skulle få förstaplatsen på listan. Men efter den slutna omröstningen stod det klart att jag var etta i Halland och det var så klart en viss lättnad, säger Ola Johansson.

Har du under resans gång funderat på vad du skulle göra om du inte fick sitta kvar i riksdagen?

– Ja, det gjorde jag med en gång vid vår distriktstämma i Vessigebro. Jag har varit ganska kall hela tiden och var beredd på att det inte skulle gå vägen. Millis har inte precis sparat på krutet, säger Ola Johansson.

Det blev en tuff fajt mellan de båda. Ola Johansson gick till slut förbi. När rösterna i Kungsbacka hade räknats hade han ett försprång på 59 kryss.

– Det var en spännande rösträkning och jag känner ödmjukhet inför resultatet. Det kommer inte av sig själv utan vi har sporrat varandra. Jag tackar för ett gott och ärligt samarbete. Det här visar att Centern gjort ett gott val i Kungsbacka. Glädjande är också att jag fått många kryss i Falkenberg, jag kommer ju därifrån, säger Ola Johansson.

Han tror inte att han tar plats i regeringen, men hoppas få en ordförandepost i något utskott.

– Sedan ger jag mig inte in i några spekulationer hur regeringen ska se ut, säger Ola Johansson.

I och med att rösträkningen är klar, visar den att Larry Söder (KD) sitter kvar, liksom Bengt Eliasson (L). Nya i riksdagen från Kungsbacka kommun är Ulrica Jörgensen (M) och Jon Thorbjörnson (V).

Texten uppdateras.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se