Sökes: företag som vill göra gott

Kommunens jobbmäklare ska hitta arbete i stället för socialbidrag åt folk som står långt från arbetsmarknaden. Nu söker de fler Kungsbackaföretagare som vill ta ett socialt ansvar.

Jobbmäklarna är en del av den så kallade Trelleborgsmodellen, som infördes i Kungsbacka för drygt ett år sedan. Den går lite förenklat ut på att hitta arbeten i stället för bidrag när folk hamnar långt från arbetsmarknaden. Försörjningsstöd riskerar att låsa in sökande i ett ibland livslångt bidragsberoende. Jobbmäklarna försöker i stället hitta riktiga jobb, på riktiga företag.

Sedan försöker de matcha jobben med sökanden från kommunens arbetsmarknadsenhet.

Uppdragen hittar de inte sällan på plats, när de är ute och besöker olika företag.

– Det handlar ibland om företag som inte ens hunnit rekrytera. Vi försöker hitta de dolda jobben, som inte kommer ut på annat sätt, säger Thomas Johansson.

Arbetslösheten i Kungsbacka är låg, och i vissa branscher råder full sysselsättning. Det finns företag som behöver anställa, men som gett upp kontakterna med Arbetsförmedlingen. Att jobbmäklarna finns känner de inte ens till.

– Vi når ut, men vi når inte ut så brett som vi skulle önska, medger Thomas Johansson.

Företagare har mycket att göra och att ringa kommunen är inte det första de tänker på när de ska rekrytera. Jobbmäklarna sticker inte under stol med att det handlar om att hitta arbete till folk som inte har någon utbildning. De träffar vårdföretagare och de samarbetar med både andra enheter i kommunen och med Arbetsförmedlingen. Men det uttalade målet är att hitta det som ibland kallas ”riktiga jobb” i det privata näringslivet.

Och de goda historierna är många och det finns flera exempel på att sökande fått anställning i stället för försörjningsstöd.

– Vi har matchat folk till Vics kemtvätt, och till Savolax, ett företag i fiskhamnen i Göteborg. Det har handlat om personer som varit nyetablerade i Sverige, och som idag är helt självförsörjande, säger Sofie Vester.

Diné Burger på Hede Fashion Outlet är ett annat företag som ofta ringer Jobbmäklarna när de söker folk.

– Men i Kungsbacka finns någonstans runt 8 000 företag. Vi behöver tala om för fler Kungsbackaföretagare att vi finns och att de kan höra av sig till oss, säger Thomas Johansson.

Redan tidigare har jobbmäklarna varit med och minglat på Kungsbacka kommuns Frukostklubb, en mötesplats för det lokala näringslivet. I början av december finns de på plats igen.

Kajsa Paulsson pekar på att här finns lysande möjligheter för Kungsbackaföretag som vill ta ett socialt ansvar och samtidigt stärka sitt varumärke. De tre jobbmäklarna kallar sökprofilen ”modiga och engagerade arbetsgivare som gärna tar ett samhällsansvar”.

– I dag är det många som skänker pengar till Bris eller Stadsmissionen, eller stödjer olika projekt för att visa att de tar ansvar. Här finns ju en chans för företag som vill hjälpa till och göra stor skillnad i det lokala perspektivet. Tänk att kunna hjälpa någon som gått på bidrag i tio år, och som nu kan visa sina barn att man går till jobbet. Varför inte ta chansen att hjälpa till på det viset också, säger hon.

Och att hitta jobbmäklarna är enkelt, påminner hon.

– Det är bara att ringa kommunen – fråga efter jobbmäklarna, säger Kajsa Paulsson.

Mats H Ljungqvist