Anders Falck ville piffa upp rondellen i Åsa med stenar och en fyr i mitten. Han fick nej. En kopia av hans förslag är dock verklighet i Frillesås. Foto: Tobias Sandblom

Snurrigt om rondell

Anders Falck hade en idé om att piffa upp rondellen i Åsa. Men Trafikverket sa nej. Sedan fann han en exakt kopia av sitt förslag – i Frillesås.

– Det hela är väldigt märkligt, säger Anders Falck.

Rondeller i Kungsbacka kommun väcker debatt. Nyligen uppmärksammades de kommunala cirkulationsplatserna för sin fina utsmyckning. Det handlar framförallt om dem i centrala Kungsbacka. Många läsare önskar att alla rondeller var så fint pyntade.

Anders Falck arbetar som designer och bor i Åsa. Dagligen åker han förbi rondellen på orten – och anser att något borde göras åt utseendet.

– För två år sedan tog jag fram ett förslag om hur den skulle kunna se ut. Jag tyckte att man kunde ha mindre och större stenar i den, som påminde om närheten till vårt fina naturreservat, Näsbokrok. Sedan föreslog jag en fyr i mitten, som anspelade på närheten till havet, säger Anders Falck.

Trots en lång dialog med Trafikverket blev svaret från det statliga verket blankt nej. Trafikverket ansåg att underhållskostnaden skulle bli för stor. Dessutom ansåg den ansvarige att en fyr i mitten skulle innebära en trafikfara. Efter det la Falck ner alla planer på att göra om rondellen i Åsa.

– Men för ett litet tag hade jag ett ärende ner till Frillesås. Då fick jag se en kopia av mitt förslag om rondellen i Åsa. Jag blev nästan chockad. Där fanns allt jag föreslagit, stora stenar och en fyr i mitten. Jag förstår inte hur det här har gått till, men jag vill ha svar på det. Det känns oerhört märkligt att man kan få nej på en ort och ja på en annan. När de dessutom ligger så nära, säger Anders Falck.

Han säger att den beslutsfattande på Trafikverket blev lika paff. Falck har nu skrivit ett brev till Trafikverket där han vill ha svar på hur det blivit som det blivit. Behandlingen av ärendet beräknas dock ta flera veckor.

Anders Forsman på Trafikverket som sa nej till rondellen i Åsa:

– Det är flera anledningar till att vi fick nej. Dels är det trafiksäkerhet. Sen handlar det om arbetsbelastning och om hinderfrihet. För att underhålla måste vi ställa fram skyddsfordon som hindrar trafiken. Till sist är det även en pengafråga, säger Anders Forsman.

Men är inte dessa frågor lika viktiga fem kilometer söderut?

– Jo, det tycker man att de borde vara, men jag är faktiskt inte rätt person att svara på det. Jag har inte deltagit i det beslutet.

Jimmie Sjöberg, som ansvarar för planeringen i Kungsbacka kommun för Trafikverket:

– Jag är dessvärre inte alls insatt i frågan, men lovar att kolla upp det.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar