Smittskyddet: ”Smittan kan blossa upp fort”

Antalet covidsmittade i Halland fortsätter svagt uppåt och smittskyddet varnar nu för att allt för många slappnar av när det gäller att följa rekommendationerna.

– Vi har till och med sett fall där folk varit ute och rest, trots att de haft symptom, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare på regionen.

Det är under smittspårning som smittskyddet stött på personer som rest med både tåg, buss och flyg, trots att de haft symptom på smitta. Absolut inte okej, menar Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

– Vi har exempel på när man flugit hem från utlandet, trots symptom. Just nu finns ingen avrådan från att resa, men man bör absolut ha en back up-plan för vad man gör om man skulle bli sjuk utomlands, säger Maria Ryberg Mo, som betonar att det inte bara gäller hallänningar.

– Det finns liknande erfarenheter från smittspårning i andra regioner också, säger hon.

Nu närmar sig höstlovet och många ska ut och resa. Vad gäller?

– Det finns ingen rekommendation att avstå från resor. Men res inte med symptom, visa hänsyn. Och fundera på hur du ska bete dig om du blir sjuk. Och framför allt, riskera inte dina medpassagerares hälsa, manar Maria Ryberg Mo.

Situationen kring Covidsmittan i Halland fortsätter svagt uppåt, en utveckling som pågått de senaste veckorna, efter en relativt stabil period fram tills i slutet av sommaren.

– Vi ser att det finns en viss spridning och nu tycks vi kommit till vad som verkar vara en platå. Vi behöver nogsamt påminna om vad som gäller, så vi tillsammans kan se till att inte smittan blossar upp och sprider sig, säger Maria Ryberg Mo.

I region Hallands senaste uppdatering av coronaläget påminner de ansvariga om vikten av att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och att stanna hemma vid minsta symptom. Och för de som inte kan jobba hemifrån gäller att hålla avstånd och ha god handhygien också på arbetsplatsen. ”Det är avgörande för hur läget utvecklar sig i Halland att alla invånare tar rekommendationerna på stort allvar”, skriver de i ett utskick om läget i länet.

Smittskyddet medger att de noterat att det finns en viss förflackning när det gäller att följa rekommendationerna.

– Rent allmänt ser vi att folk börjar slappna av, det finns en uttröttningseffekt och det är bara mänskligt. Vi måste påminna och tydliggöra att det är inte dags ännu att återgå till det normala. Vi har sett ute i landet att det kan gå ganska snabbt när smittan blossar upp. Ett exempel är Uppsala, som fick en ganska snabb ökning både av antalet smittade, men också av patienter som krävde sjukhusvård. Det är väldigt oroväckande, säger Maria Ryberg Mo.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se