Slutar med kontanter efter två rån

TV+TEXT

Två rån – på två veckor. Nu slutar Lollipop i Åsa att ta emot kontanter. Ägaren Hans Andersson har fått bygga om butiken till ett ointagligt fort.

– Det känns nästan som att det inte är någon idé att fortsätta, säger han.

Hans Andersson har haft Lollipop i Onsala i 17 år. Butiken i Åsa köpte han för fem år sedan. Under den tiden har han drabbats av tre rån, ett i Onsala och så nu två i Åsa.

I Åsa är det anmärkningsvärt. Där har rånen skett med nästan två veckors mellanrum. Den 12 januari kom en man in med kniv och hotade personalen.

– Den anställde kände igen honom, det var en stammis, även om han var maskerad. Först trodde hon att det var ett skämt eftersom hon såg vem det var. Hon blev förbannad och knuffade till honom, men vågade inte att göra för mycket eftersom han hade kniv. Och jag är glad för att hon inte gjorde mer, säger Hans Andersson.

Rånaren fick med sig de sedlar som fanns i kassan, ett par tusen kronor, innan han försvann. Personalen säger sig veta vem det är som utfört rånet och försöker nu hjälpa polisen att samla bevis mot mannen.

Läs mer: Knivrån mot godisbutik

Den 23 januari var det dags igen. Klockan var 19.26 när en rånare tog sig in i butiken på nytt.

– Man börjar ju undra vad fasen som händer. Det här var ju mer eller mindre en copycat när man gör samma sak igen. Efter förra rånet hade vi ett möte där vi funderade på om vi skulle lägga ner kontanthanteringen. Men vi tyckte synd om småbarnen som kommer med pengar. Fast nu har vi tagit beslutet att inte längre ta emot kontanter.

Hans Andersson menar att det inte var ett särskilt svårt beslut även om det mest är barn och äldre som handlar med kontanter.

– Det handlar om att skydda personalen. Ungefär tio procent handlar med kontanter, men jag hoppas och tror att folk ska ha förståelse för att vi gör det här, säger Hans Andersson.

Läs mer: Nytt rån mot utsatt godisbutik

Han berättar att personalen har tagit händelserna väl. Trots det funderar han på om han ska fortsätta med verksamheten.

– Jag funderar på att lägga ner, det är alltid den första känslan, men vi får se. Man funderar ju på vad man håller på med. Jag har en del annat att göra också, jag har ett par restauranger och fastigheter. Dessutom driver jag ett projekt i Mexiko. Det här har ändå varit rätt kul genom åren, men just nu känns det bara för jäkligt. Fruktansvärt för personalen att behöva utsättas för detta, säger Hans Andersson.

Han har investerat en hel del pengar för att säkra butikerna. Bland annat har dyra larm och övervakningskameror införskaffats. Dessutom har han förstärkt väggarna med stål och bepansrat sig med jalussier på framsidan.

– Det är en hel del pengar vi har lagt in för att försvåra rejält för tjuvarna. När det gäller rån är det svårare att freda sig. Vi har kameror, men de maskerar sig. Nu tar vi bort kontanter och hoppas att det ska få effekt, säger Hans Andersson.

Och tillägger:

– Risken finns ju även att andra kommer till skada. Vid det första rånet var det en mamma med en dotter inne i butiken. Men hon som jobbade här var så lugn att de inte fattade någonting. Barnet stod och tittade på.

Båda männen är fortfarande på fri fot. Vid det andra rånet, under tisdagskvällen, var mannen runt 20 år, eller yngre, 175 centimeter lång, smal kroppsbyggnad. Han var klädd i mörka kläder: grå mjukisbyxor, dunjacka med luva och mössa och blå gymnastikskor. Mannen gick med en lätt haltande gång.

Kungsbacka-Posten har sökt polisen i Kungsbacka för en kommentar, både på telefon och per mejl.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar