Slår larm: Har inte bostäder till nyanlända

Det saknas även i år bostäder för nyanlända i Kungsbacka kommun och läget är akut. De planerade villavagnarna har försenats på grund att byggloven överklagats och kommunen kan bara erbjuda platser i sovsalar. Nu vädjar de till invånare att hyra ut fastigheter.

Under onsdagen gick Kungsbacka kommun ut med att bostadssituationen är akut. Under året ska 293 nyanlända få ett boende i kommunen men kommunen ser att det blir svårt att klara det. 

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) menar att de har försökt att föra en dialog med Migrationsverket om mottagandet. 

– Den här situationen är inget vi önskar, men för att göra det vi enligt lag är ålagda att göra så blir det tyvärr ett mottagande i sovsalar. Vi har trots upprepade dialoger med Migrationsverket inte fått skjuta på vårt mottagande till dess vi har färdigställda bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg i ett pressmeddelande.

Under vintern gjordes upphandlingar för 50 villavagn. Men markberedning och ett hårt motstånd bland invånare där bygglov har överklagats gör att de inte är klara. Det gör att sovsalar är det enda som kommunen man erbjuda i nuläget.  

– Det är beklagligt att det här är det enda vi kan erbjuda, särskilt eftersom det är många barnfamiljer som väntar på att komma till Kungsbacka. Sovsalar är inte ett värdigt boende, säger integrationschef Karin Martinsson.

Fram tills årsskiftet är det 100 personer med uppehållstillstånd som ska erbjudas en bostad. Men efter sommaren har inte funnits bostäder till dem. Kommunen vädjar därför till invånare att höra av sig om de har fastigheter eller andra typer av boenden att hyra ut. 

– För att uppnå god integration är vår ambition att erbjuda ett fullvärdigt boende, där det finns goda förutsättningar för våra nya kommuninvånare att etablera sig, säger Karin Martinsson.

I första hand kommer de leta kommunala lokaler som i dag inte används för någon verksamhet men det kan även bli tal om att andra verksamheter kommer behöva flytta på sig. 

– Vi kommer att hålla dialog med de eventuella verksamheter som berörs, säger Karin Martinsson.

Björn Alm