Arkivfoto

Skylten på Storgatan är en ren provokation

krönika

Den är inte större än att den skulle gå ner i en helt vanlig jobbväska. Ändå blir jag fruktansvärt provocerad av den. Gubbilsken. Den grinar mig rätt i ansiktet, ett veritabelt hån, en nesa, ett svidande långfinger rätt i nyllet varenda morgon som Gud ger mig i denna utmätta jordavandring.

Jag snackar om gångfartsskylten på Storgatan vid torget.

Vet ni? Blå skylt, ganska liten, fyrkantig, stiliserad gubbe och glatt lekande barn mot bakgrund av takåsar och stadsprofil. Nånstans syns en liten, liten bil-silhuett. Betyder att biltrafik ska köra i gångfart, på gåendes villkor. Inte sett den?

Det har ingen annan heller.

Den där gångfartsskylten är en ren provokation. Kommunen anlitade konsulter och arkitekter med polotröjor och svartbågade fyrkantiga glasögon. De ritade ett nytt torg för 26 prima skattemiljoner med designad handputsad gatsten och ömsint ljussatta bänkar och skapade en närmast Italiendoftande piazza – mitt i Kungsbacka.

Och sen då? Jag kan tänka mig den politiska diskussionen i stadshuset efter att det nya, vackra människovänliga torget blivit färdigt.

”Men – bilarna då?”

*sammanträdesrum i stadshuset, ångestfylld tystnad*

”Vi sätter gångfart, så blir det inte så mycket trafik. Då blir det som i Haga i Göteborg.”

Nä, det blir det inte. För elefanten i rummet är att det finns en skara bilister som fortfarande bara måste köra förbi torget, och då är det inte snack om gångfart. I Kungsbacka har tiden stått still. Den gamla riksvägen förbi torget gäller fortfarande för somliga. De snarare gasar på när de ser en fotgängare som flanerar över Storgatan. Att bilar ska köra på gåendes villkor kan du glömma.

Finns det inget övergångsställe ska de köras på – det är sen gammalt.

Nu tar vi det här en gång för alla – gångfart betyder att bilen ska anpassa farten till gående. Gående är kung – inte bilen.

Skyltningen om att det råder gångfart förbi 26-miljonerstorget är knappt större än ett kreditkort. Det finns större skyltar att köpa – men då kanske folk skulle se dem? Och då kanske någon skulle vara tvungen att göra något åt saken. Vi vet alla hur elefanten i rummet behandlas. Man låtsas som den inte finns. Det kallas förnekelse.

Låt mig förmedla några nyheter: Bio Saga har stängt och Thorins har sålt varuhuset, Posten ligger inte kvar, det är bio där nu i stället, Willaumes Herrmode är borta och Billhälls har blivit Hemköp.

Innerstaden och torget är nuförtiden designat för att passa flanörer, inte bilister, OK?

Så varför måste vissa köra bil förbi torget? Diskutera det i smågrupper.

Tills dess kanske någon kan placera ut ett par farthinder på Storgatan. Typ ett par rejäla blomlådor? I sicksack, mitt på vägen? För även om bilfri innerstad är ett alldeles för stort steg att ta – så gör det åtminstone lite krångligt att ta vägen förbi torget. För det enda dessa bilister ogillar mer än fotgängare är när det blir krångligt att köra bil.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar