Bygget av den nya stationen i Hede är i full gång. Och det är bråttom. Till årsskiftet måste det vara klart, annars fryser bidraget från staten inne. Foto: Tobias Sandblom

Skyhögt pris för ny station

Bygget av Karolinska är utskällt på grund av den höga kostnaden. Men faktum är att det nya stationshuset i Hede kommer att ännu dyrare. Priset för att bygga det: 73 000 kronor – per kvadratmeter.

Få saker som byggts på sistone har varit så ifrågasatt som byggnationen av Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Tyngdpunkten av kritiken har legat på kostnaden. Med ett kvadratmeterpris på 46 000 kronor är sjukhuset med råge det dyraste i Europa.

Det är dock ingenting jämfört med vad det kostar att bygga Hede station. Där ligger budgeten på en kostnad av 73 000 kronor per kvadrat.

– Det är de nyckeltalen vi gick in med. Om vi inte trodde på dem så hade vi inte startat projektet, säger Maria Rosenberg, verksamhetschef inom lokalförsörjning på Kungsbacka kommun.

Det nya stationshuset ska stå klart vid årsskiftet 2018/19. Byggnaden kommer att innehålla mycket glas så att man lätt kan se båda in och ut för att på så sätt öka den sociala tryggheten och hålla utkik efter buss och tåg. Hede station kommer att bli mer en station i stadsdelen Hede än som nu, en renodlad pendelparkering.

Bygget är ett samverkansprojekt mellan kommunen och en utomstående aktör. Det är det fjärde sådana som Kungsbacka driver. De tre andra är Furulidskolan, teknikens hus och det nya badhuset.

– Ett samverkansprojekt gör vi tillsammans med entreprenören. Det innebär att det finns ett riktpris, som ligger inom budget utan det sker med en öppen ekonomisk redovisning. Genom att jobba så här kan vi dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter, säger Maria Rosenberg.

Slutpriset för de 500 kvadratmeterna kan alltså bli både billigare och dyrare, men just nu ser det ut som att budgeten ska hålla. Priset för hela stationen är 50 miljoner kronor. Kungsbacka kommun har fått 16 miljoner kronor i statsbidrag.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Sedan 1992

Den nuvarande stationen i Hede togs i bruk 1992 när Kungsbacka fick pendeltåg till Göteborg. 2015/16 togs en så kallad masterplan för stationsområdet. 2016 ansökte kommunen om statsbidrag och fick 16 miljoner kronor. En förutsättning för att få pengarna är att det ska vara klart senast vid årsskiftet 2018/19.

Relaterade artiklar
Fler artiklar