Ansökningarna om skuldsanering ökade förra året med 50 procent i Halland. Arkivfoto

Skuldsaneringar ökar i Halland

Nya regler har fått allt fler hallänningar att begära skuldsanering. Förra året ökade antalet ansökningar från Hallandskommunerna med 55 procent.

Det är Kronofogden som i ett pressmeddelande konstaterar att ökningen av skuldsatta som söker hjälp syns i alla Hallandskommuner. Störst är den i lilla Hylte, som ökade 100 procent, och i Varberg, där 88 procent fler sökte hjälp förra året, jämfört med 2016.

Också i Falkenberg och Halmstad var ökningen över 50 procent förra året. Förklaringen till att fler nu vill ha hjälp att komma ur skuldfällan är nya regler som infördes i slutet av 2016.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Marcus Wiktorsson, teamchef på Kronofogden, i en kommentar.

Enligt Kronofogden har den stora ökningen medfört längre väntetider. I dag kan det ta drygt fyra månader innan myndigheten kan starta handläggningen av en ansökan om skuldsanering.

I Kungsbacka ökade andelen sökande skuldsatta med lite drygt tolv procent. Kommunen har sedan många år haft ett aktivt arbete med skuldrådgivning för människor som får svårt att klara sin privatekonomi.

Skuldsanering är ett beslut som tas av Kronofogden, och innebär något förenklat att den sökande får leva på existensminimum under fem år. Överskottet går till att betala av skulderna och efter de fem åren är den sökande skuldfri.

Läs mer:Allt fler söker skuldsanering

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar