Arkivfoto

Sista chansen att störa måsarna

Är du trött på skränande måsar och vill försöka bli av med dem? Då får du skynda på, 1 april börjar häckningsperioden och då blir det förbjudet att störa dem.

Måsar är numera ett vanligt inslag i Kungsbackas stadsbild. Många tycker att de stör och vänder sig till kommunen med sina klagomål.

Hanna Ångman, kommunekolog i Kungsbacka kommun, berättar i en intervju med P4 Halland vad hon får för frågor från allmänheten på detta tema:

– Vad ska man göra åt dem, går det att skjuta av dem och folk som upplevt att de blivit anfallna och så vidare, säger Hanna Ångman i intervjun.

När Kungsbacka-Posten uppmärksammade måsproblemet i somras berättade Anders Wirdheim, fågelexpert på Hallands ornitologiska förening, att måsarnas stadsflytt började på 60-talet. Han angav två skäl till måsarnas förändrade beteende. Dels att vi människor rör oss mer ute i naturen året om och därmed driver fåglarna inåt land.

– Det andra skälet är att vi människor i städerna förser dem med mat på ett helt annat sätt. Titta hur det ser ut en helgmorgon i stan, det ligger skräp, hamburgare och pommes, det finns gott om saker som måsarna kan kalasa på, sa Anders Wirdheim till KP då.

Läs mer: Måsarna har kommit för att stanna

Måsarnas har sin häckningsperiod under månaderna april–juli. Då är det förbjudet att störa dem. Men än finns alltså några dagar kvar att spela på för den som vill försöka minimera måsarnas inverkan på sin närmiljö. Hur gör man då?

– Det som jag egentligen skulle tipsa många om är att gå upp och rensa bona på taken. De väljer gärna de här platta taken, eller tak med rännor som fäster bra med bona. Men det räcker ofta inte bara med en gång, utan de är väldigt envisa djur. Så man får gå upp när man har märkt att de lagt kvistar och liknande, säger Hanna Ångman till P4 Halland.

Enligt Anders Wirdheim behöver man heller inte vara överdrivet rädd för att dra på sig måsarnas ilska så att de går till attack.

– Det är väldigt ovanligt att de fullföljer attacken. Och en människa på 70 kilo och en halvkilos fågel, det är klart att måsen inte vinner en sådan sammandrabbning.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar