Simon bytte scen – från teater till bandyplan

Simon Kronbäck har varit speaker på Frillesås hemmamatcher sedan de började spela i elitserien. Men han upptäcktes på Ebbe-sällskapets scen.
– Någon tyckte att min röst skulle passa på Sjöaremossen och det var självklart att tacka ja. Det är otroligt stort att vara en del av Frillesås bandy.

ANNONS

Simon Kronbäck erkänner en timme innan matchstart mot IFK Motala att det fortfarande känns nervöst att sätta sig i speakerbåset. Han har kommenterat Frillesås matcher sedan hösten 2018, då de spelade sin första match i elitserien.

Debuten bakom mikrofonen minns han väl. Av flera anledningar. Frillesås skulle möta Hammarby när strömmen gick.

LÄS MER:Flera generationer av bandy skapar magi på Sjöaremossen

Mardröm när strömmen gick

– Strömmen var borta länge, och jag ville behålla lugnet men hade ju väldigt begränsade möjligheter att höras här inifrån. Det var ett stålbad, säger Simon.

Han växte upp i Frillesås, och spelade bandy, ”som alla andra här”.

– Men jag hade ingen bollkänsla och kunde inte åka skridskor, så det var inte länge.

ANNONS

LÄS MER:Se vimmelbilder från Frillesås annandagsbandy

Satsade på musik – blev skådespelare

Istället satsade Simon Kronbäck på musiken. Han gick estetiska programmet på Aranäsgymnasiet, och hamnade via kören på teaterscenen. Han kom med i det lokala amatörteatersällskapet Ebbe.

Snart hade han sugits in i skådespelandet och 2018 spelade han en av huvudrollerna när Ebbe-sällskapet satte upp pjäsen ”Älskar, älskar inte”.

– Jag tror det är min grej, att höras.

Förbereder sig väl

Hörs gör man ju som speaker. Därför vill Simon vara förberedd. Han ser till att hänga med, genom att uppdatera sig om serien, se bortamatcher på länk eller allra helst på plats. Dessutom skriver han manus och förbereder en låtlista.

– Jag är ju dj också, eller vad man ska säga. Det är jag som väljer låtarna, även om jag uppskattar önskemål. Det händer att en spelare önskar en låt och det är roligt.

LÄS MER:Oavgjort för Frillesås hemma mot Motala

Norska och ryska låtar för spelarnas skull

Musiken ska vara lättsam, några låtar får gärna vara humoristiska. I pausen spelas klassiska svenska låtar. Men norska Ringnes-Ronnys Julia är en favorit på planen.

– Vi har ju en del norrmän och ryssar i laget så jag brukar spela något för dem.

En del låtar anpassas efter dagens förhållanden. Spelarna värmer till exempel upp inför fredagkvällens match till tonerna av Friday I’m in Love, med The Cure. Och nyligen bortgångne Ingvar Oldsberg, som en gång besökt Sjöaremossen, hedras med en låt.

ANNONS

Familjär känsla i klubben

Simon säger att han i år, fjärde säsongen som speaker, känner att han vuxit in i rollen. Nu känns det naturligt och bekvämt. Likadant beskriver han Frillesås fjärde år i elitserien.

– Det känns som att de kommit in i det nu. De är säkrare och har hittat en plats.

Men nervositeten började komma redan under arbetsdagen. Simon jobbar som saneringstekniker på ett företag i Högsbo, och direkt när han var klar för dagen så åkte han till Sjöaremossen.

– Jag trivs här, vi har ett fantastiskt team och en familjär känsla. Det är av anledningarna till att jag vill vara här.

Kopplar på speakerrösten

Han kontrollerar matchuret och gör en soundcheck. Utan att tveka sjunger han en bit i mikrofonen medan lagen värmer upp.

Sedan är det dags att presentera sponsorerna, domarna och slutligen spelarna. Simon Kronbäck tar i med sin speakerröst. Den är tydlig och har kraft.

Därefter ska matchen börja, och speaker-Simon slappnar av. Nu är det bara att sätta igång hymnen och matchuret och sedan är det spelarna som ska göra sitt jobb.

LÄS MER:Bragdmannens osannolika historia – firade med familjen: ”Jag bad till någon”

Janne Lucas mållåt är favoriten

Simon berättar vilket moment som är det absolut roligaste.

– Det är att starta mållåten. När Frillesås har hörna sitter jag med fingret redo att trycka igång den.

ANNONS

Matchen slutade oavgjort och tre gånger fick Simon Kronbäck trycka igång ”Frillesås friendship”, mållåten som Janne Lucas (Simons släkting på morfars sida) skrivit som en hyllning till orten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS