Sjukdomar i förskolan riskerar att bara gå runt. Nu kommer Kungsbacka kommun satsa extra för att se så att hygienen efterlevs. Arkivfoto

Så ska smittor stoppas på förskolan

Tvål och vatten. Så ska smittor stoppas. Nu ska miljö- och hälsoskydd i kommunen informera och se efter hur förskolorna sköter hygienen.

Under ett seminarium, som startade på fredagsmorgonen, talades det om hygien och smitta i förskolan. Kungsbacka kommun hade anlitat en hygiensjuksköterska från Göteborg och en smittskyddssköterska från Halland, och målgruppen var anställda inom förskolorna i kommunen.

– Som en del av tillsynen ska vi ge råd och informera om vilka skyldigheter de har som verksamhet. Det här är ett sådant tillfälle, säger Yaneth Rosander och Raymond Thorley, miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Kungsbacka kommun.

Västra Götalandsregionen har just haft en hygienvecka och Kungsbacka hakar på i svallvågorna. Tanken med seminariet är att informera och arbeta förebyggande med smitta bland förskolor i kommunen.

– Risken är att sjukdomarna går runt. Det handlar både om förkylningar och om kräksjuka och liknande. Det gäller att ha en god handhygien, men även att städa och tvätta, säger Yaneth Rosander.

För föräldrarna gäller att hålla ett sjukt barn hemma tills det är friskt nog att komma tillbaka till förskolan.

– Men ibland insjuknar barnet på förskolan. Då gäller det att personalen har bra rutiner så att smittan inte sprids. Det handlar då bland annat om att tvätta händerna regelbundet, säger Rosander.

Tvål och vatten är det mest effektiva, handsprit är ett komplement.

– Vi vill förhindra utbrott, speciellt när det gäller magsjuka. Nästa år kommer vi att göra en tillsyn på förskolorna för att se hur de hanterar frågor kring smitta. Jag var på en förskola som hade en balja där alla barn tvättade händerna, det är inte optimalt. Vi hoppas kunna påverka till förändringar till det bättre, säger Raymond Thorley.

Krav på förskolan är att det måste finnas varmt och kallt vatten, tvål, handtorkspapper och att barnen ska kunna nå upp till kranarna. Skriftliga rutiner vid toaletterna gör att vikarier och nyanställda kan se vilka rutiner som gäller på verksamheten.

Och det är viktigt att föräldrarna sköter om detta hemma?

– Ja, men det är ett föräldraansvar och då får verksamheten informera föräldrarna, den delen får förskolan sköta om. Vi informerar endast om riskerna och vid tillsyn tittar vi och bedömer hur det ser ut på plats, säger Raymond Thorley.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar