Så ska motorstölderna minskas

Ifjol var båtbrotten fler än på länge. Nu vill polisen mota tjuvarna vid hamngrinden. Det ska ske genom Båtsamverkan.

– Vi vill att hamnarna ska bli levande, att fler engagerar sig, säger Berra Sandberg, på polisen i Kungsbacka.

Han är ansvarig för Båtsamverkan i hela Halland. Den här veckan har det varit en nationell satsning för att fokusera på stölderna av båtmotorer som skjutit i höjden igen.

Kungsbacka-Posten följde med när Berra Sandberg och kollegan Stefan Olsson patrullerade i hamnarna i Kungsbacka i onsdags. Klockan var runt 23 när Gårda brygga i Kungsbacka besöktes. Några båtentusiaster puttrade ut med båt när solen var i stort sett nere och det sista av solen lyste rosalila. Vid grusparkeringen hade några campare tagit fram grillen och satt bredvid husbilen.

Några ungdomar kom fram till polispatrullen för att rådfråga vad som gäller vid grillning på stranden. Svaret: sunt förnuft.

– Varje dag den här veckan har vi och kommer vi att ha ett extra fokus på hamnarna. Då har vi en extra polisbil i beredskap. Kontaktpersonerna i hamnen har våra nummer och vi står i direktkontakt med dem, säger Berra Sandberg.

Den här veckan har varit lugn, inga stölder av båtmotorer enligt polisman Sandberg. Men 2017 var ett dåligt år med 64 båtbrott bara i Kungsbacka, 40 av dem gällde stöld av motorer. Efter några års nedgång är stölderna åter på väg upp – och det ganska kraftigt.

Polisen har kopierat Grannsamverkan till den marina världen, Båtsamverkan. Projektet har haft en positiv effekt.

– Det handlar om att få några få i varje hamn att engagera sig och aktivera de andra medlemmarna. Nattvakt, belysning och bommar brukar fungera väldigt bra för att avskräcka tjuvar, det har vi sett sedan tidigare. Det handlar om att minska tillgängligheten, säger Berra Sandberg.

Han hoppas att fler ska ta vägen förbi hamnen under kvällspromenaden, men är medveten om att många hamnar inte ligger så praktiskt till rent geografiskt.

Den mest aktiva tiden för båtmotortjuvar är exakt nu.

– Konstigt nog får man väl säga eftersom det just nu är mest folk på plats i hamnarna. Men tyvärr glömmer många säkerhetsrutinerna. De tänker att de kan sätta på kättingen nästa vecka, men det gäller att göra allt sånt direkt.

Några andra goda råd om man får påhälsning?

– Ha en bra försäkring och framförallt: ha en levande hamn för att försöka slippa tjuvar. Det skrämmer bort skurkar om det finns folk i närheten och kan ifrågasätta om det finns personer de inte känner igen. Vi inom polisen kan omöjligen vara i alla hamnar, vi behöver hjälp av allmänheten. De får se över omgivningen och är det något brott på gång, så larma oss.

GPS-tekniken har vuxit mycket. Förra året togs en liga med ett stort antal båtmotorer, flera stulna i Kungsbacka kommun. Utvecklingen har varit supersnabb på den tekniska biten. Nu finns det små spårsändare som är mycket svåra att upptäcka. Dessutom finns nu också en slags spray som man sedan kan spåra.

– Det är en ganska dyr och ny teknik. De flesta väljer en vanliga lås eller en billigare GPS, men allt fler använder sig av just spårsändare. De billigaste kostar inte särskilt mycket. Vanligtvis säger man att efter två dagar är motorn inte kvar i Sverige längre, så vi har två dygn på oss att spåra godset, säger Berra Sandberg.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se