Så röstade Kungsbacka – område för område

Stödet för partierna skiljer sig stort mellan olika kommundelar. Centern är starkast i Frillesås, Miljöpartiet går bäst i Anneberg och i valdistriktet Fjärås norra blev Sverigedemokraterna största parti.

Allianspartierna gick som vanligt starkt, Sverigedemokraterna växte mest och Miljöpartiet backade. Vid en närmare titt på kommunvalet syns dock en stor skillnad mellan de olika valdistrikten.

För Moderaterna gick det allra bäst i distriktet Släps-Kullen i Kullavik – där röstade över 50 procent på partiet. Inte helt oväntat var det i samma distrikt som Vänsterpartiet var svagast med endast 1,4 procent av rösterna. Liberalerna gick å sin sida starkast i Kyvik och Kristdemokraterna hade sitt starkaste fäste i Bukärrs centrum.

Sverigedemokraterna fick 14,4 procent i kommunvalet men i några områden hade de ett betydligt starkare stöd. Allra bäst gick det i valdistriktet Gällinge/Idala/Förlanda där SD fick 24,4 procent och blev näst största parti. Störst blev Centerpartiet som fick hela 26,6 procent i distriktet. Samma partier gick bra i Fjärås norra, med skillnaden att Sverigedemokraterna där fick något fler röster än Centerpartiet.

Jämfört med på riksplanet har Socialdemokraterna ett lågt väljarstöd i Kungsbacka. I Kyvik finns det knappt några Socialdemokrater alls – bara 4,2 procent lade sin röst på partiet. Det starkaste fästet har S i Varla södra där de fick 27,9 procent av rösterna. Samma distrikt hade också högst andel vänsterväljare – 6,1 procent.

Kungsbackaborna hade sitt starkaste fäste i Hanhals där de fick 9,1 procent av rösterna.

Valresultatet är det som redovisades på valnatten. Den slutgiltiga rösträkningen pågår på länsstyrelsen så siffrorna kan komma att ändras något.

Elvira Linderot

Partiernas starkaste och svagaste fästen

• Moderaterna:

Släps-Kullen: 50,3 procent

Frillesås landsbygd: 13,1 procent

• Centerpartiet:

Frillesås landsbygd: 27,9 procent

Varla södra: 7,3 procent

• Liberalerna:

Kyvik: 22,4 procent

Gällinge/Idala/Förlanda: 2,3 procent

• Kristdemokraterna:

Bukärrs centrum: 9,9 procent

Tingberget: 4,1 procent

• Socialdemokraterna:

Varla södra: 27,9 procent

Kyvik 4,2 procent

• Vänsterpartiet:

Varla Södra: 6,1 procent

Släps-Kullen: 1,4 procent

• Miljöpartiet:

Anneberg: 6,1 procent

Onsala kyrka: 2,4 procent

• Sverigedemokraterna:

Gällinge/Idala Förlanda: 24,4 procent

Släps-Kullen: 7,9 procent

• Kungsbackaborna:

Hanhals: 9,1 procent

Bukärrs centrum: 0,9 procent