Så maxar du din ledighet i år

Mycket pekar på att Kungsbacka kommun kommer att behöva ta in många vikarier i mitten av april. Då är det nämligen guldläge för strategiska semesterplanerare att få lite extra ledighet.

Kanske bommade du den ypperliga chansen att få sju lediga dagar i följd genom att stanna hemma onsdag-fredag mellan nyårsdagen och trettondagsafton? Misströsta inte! Under 2019 finns det gott om möjligheter att maximera ledigheten med minimalt antal uttagna semesterdagar. På följande vis kan du på bästa sätt ta nytta av årets alla röda dagar, helger och klämdagar.

Påsktricket

I april är det fullt möjligt att ta ut fyra dagars ledighet och få hela tio arbetsfria dagar. Efter Skärtorsdagen 18 april, som är en halvdag för många, blir det Långfredag och ytterligare tre påskdagar. Tar man ut ledighet mellan 15 och 18 april eller från 23 till 26 april kan man därmed få tio lediga dagar i kombination med de vanliga helgerna.

Valborgstricket

I många kollektivavtal är tisdagen sista april, Valborgsmässoafton, en halvdag. Begär du ledigt då samt dagen före blir det fem lediga dagar ihop med den vanliga helgen och första maj. Skulle du ha mage att också begära ledigt på torsdagen och fredagen blir det nio dagar sammanlagt.

Himmelsfärdstricket

Onsdag 29 maj är för många en halvdag eftersom Kristi himmelfärdsdag infaller dagen därpå. Tar du ledigt på fredagen blir det därmed fyra fria dagar. Även här går det emellertid att tänja på det till nio dagar genom att begära ledighet måndag-onsdag.

Pingsttricket

I år äger Nationaldagen 6 juni rum på en torsdag. På lördag och söndag är det ytterligare två röda dagar, Pingstafton och Pingstdagen. Annandag pingst på måndagen är dessvärre inte en röd dag, men tar du ledigt på den och fredagen veckan dessförinnan får du ihop fem lediga dagar.

Sill- och nubbetricket

Midsommardagen infaller precis som vanligt på en fredag. 2019 är det aktuella datumet 21 juni; eftersom dagen före är en halvdag enligt många kollektivavtal kan du enkelt få ihop en fyra dagars långhelg genom att ta torsdagsledigt. Med en ledig måndag, tisdag och onsdag därtill blir det nio dagar.

Spöktricket

Tre lediga dagar kan skramlas ihop kring Alla helgons dag. I år är den på lördag 2 november – ta ledigt fredagen och saken är biff.

Tomtetricket

Tomten kommer med släden full av röda dagar. 2019 infaller julafton på en tisdag. Genom att ta ledigt tre dagar – på måndag 23 december, fredag 27 december och måndag 30 december – får du plötsligt nästan halva månaden fri med 12 dagars ljuvlig ledighet. Dristar du dig till att vara ledig också andra och tredje januari (torsdag-fredag) blir det ofattbara 17 dagar, detta eftersom att Trettondagsafton och Trettondagen är på en söndag och en måndag.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se