Arkivfoton

Så många vapen har lämnats in hittills under amnestin

Efter halva vapenamnestin har polisen i Kungsbacka fått in 64 vapen eller vapendelar.

– Det är mycket bra. Amnestin fyller en viktig funktion, säger Staffan Lingstedt på Kungsbackapolisen.

Den första februari inledde polisen en vapenamnesti som går ut på att personer kan lämna in vapen och ammunition anonymt på polisstationer runt om i landet fram till den 30 april.

Kungsbacka är en av stationerna som tar emot vapen och när vapenamnestin kommit lite mer än halvvägs hade 64 vapen eller vapendelar lämnats in på stationen.

– Det är ungefär vad vi hade räknat med. Vi hade rätt mycket förra gången (red anm. senaste vapenamnestin var 2013) som det var vapenamnesti också, säger Staffan Lingstedt, stationsbefäl vid polisen i Kungsbacka.

Syftet med vapenamnestin är att få in illegala vapen, men det har också kommit in vapen som är legala trots att de sistnämnda går att lämna in även när det inte är vapenamnesti.

– Det är många som vet om att de har vapen och har licens som gör sig av med dem. Vi får inte ställa frågor om vapnen under amnestin så vi vet inte vilka som är illegala och vilka som är legala. Men det är nog en hel del vapen av de som vi fått in som är legala.

Trots det så tycker Staffan Lingstedt att vapenamnestin är ett bra initiativ.

– Det är mycket bra, Jag tycker att man skulle ha det oftare, åtminstone varje år. Det fyller en viktig funktion på så sätt att vapen tas bort från marknaden.

Polisen går igenom de vapen som kommit in innan de så småningom skrotas.

Vapenamnestin fortsätter fram till den 30 april i år.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar